Najnovije

"Homoseksualci iz cele Evrope hrle da se venčaju u Hrvatskoj"

ZAGREB - Homoseksualne osobe iz Hrvatske i Evrope više se ne moraju "venčavati" neformalno, nego to sada mogu i službeno u bilo kog matičara u Hrvatskoj. A zbog EU načela o slobodi kretanja, u Hrvatskoj će životno partnerstvo moći registrovati i gej osobe iz onih zemalja EU koje to ne dozvoljavaju. Matičarska služba u Hrvatskoj za nekoliko meseci biti će zatrpani takvim zahtevima, a sklopi li stranac "zajednicu" sa državljaninom Hrvatske za tri godine automatizmom dobija i hrvatsko državljanstvo - piše portal Dnevno.hr.
Lijepa njihova gejovino... (Foto: Vikipedija)

Lijepa njihova gejovino... (Foto: Vikipedija)

Portal primećuje da je novi hrvatski Zakon o životnom partnerstvu stupio je na snagu baš 5. avgusta na tzv. Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Istog dana su pristigli i prvi zahtevi za registraciju "životnog partnerstva". Hrvatski portal navodi da je novi Zakon "donesen samo kao osveta volji većine građana Hrvatske koji su prošle godine na referendumu odlučili kako je "brak kao životna zajednica muškarca i žene" postala ustavna kategorija". - Naime, malo ljudi u Hrvatskoj zna da hrvatski Zakon o životnom partnerstvu kao jedan od najliberalnijih u svetu dozvoljava da se osim hrvatskih državljana, pred matičarem "venčavaju" i stranci. Kako je u Evropskoj uniji istospolni brak priznat u devet zemalja (Holandiji, Belgiji, Španiji, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu), dok još sedam zemalja priznaju istospolno partnerstvo u različitim, nebračnim oblicima (Austrija, Češka, Nemačka, Slovenija, Finska, Španija, Luksemburg), uskoro možemo očekivati da će zbog načela Europske unije o slobodi kretanja Hrvatsku preplaviti istospolni parovi iz ostalih deset zemalja EU - šiše Dnevno.hr.
Pročitajte još: Hrvati u šoku: Putin nas upropastio sankcijama!Hrvatska privreda u panici: Planiraju iskorišćavanje Srbije, kako bi zadržali rusko tržište!
Dakle u Hrvatskoj će životno partnerstvo moći registruju gej osobe iz onih zemalja EU koje to ne dozvoljavaju. - Matičarske službe u Hrvatskoj koji ionako zadnjih godina ništa ne rade od kada je crkveni brak priznat kao službeni za nekoliko meseci biti će zatrpani takvim zahtevima, pa se mnogi poput Zagreba pripremaju da što "lepše i svečanije ugoste" takve osobe. Osim takse od pedesetak evra koju će morati platiti dobiće prigodan govor, muziku Eltona DŽona, a sklopi li stranac "zajednicu" s državljaninom Hrvatske za tri godine automatizmom dobija i državljanstvo. To znači da bi Hrvatska nakon što je pre nekoliko godina postala vrlo poznata gej turistička destinacija, vrlo skoro mogla postati i životna oaza za istospolne parove - navodi portal. Izvor: Dnevno.hr  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA