Najnovije

PARODIJA: Veliko interesovanje u Crnoj Gori za učenje crnogorskoj jezika

PODGORICA - Istoričar književnosti i član UO Instituta za crnogorski jezik Aleksandar Radoman kazao je da je prvi dan podnošenja dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju pokazao da postoji veliko interesovanje, pa će možda broj studenata koji će se finansirati iz budžeta biti veći.
Uče maternji jer ne znaju (Foto: RTS)

Uče maternji jer ne znaju (Foto: RTS)

“Mi smo od Ministarstva prosvete ove godine dobili licencu da možemo da upišemo do 40 studenata. Međutim, kasnili smo sa mnogo čim. Kasno smo raspisali prvi konkurs i procenili smo da bi, za početak, broj od 25 bio optimalan. Međutim, prvi dan je pokazao da je interesovanje veliko i možda ćemo taj broj morati da povećamo - rekao je Radoman za Radio Antenu M. Radoman je kazao da je Fakultet za crnogorski jezik potreba, te da će uskoro i Crna Gora u tom segmentu nauke moći da stane rame uz rame s drugim razvijenim društvima Evrope. - S obzirom na to da je tek 2008. crnogorski jezik ušao u usta Crne Gore, te da je tek 2010. osnovan Institut za crnogorski jezik i književnost, naravno da se formiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost može i treba smatrati jednim važnim korakom napred. Koliko god bila značajna misija Instituta, koji je u protekle četiri godine publikovao više od 60 publikacija iz oblasti montenegristike itd, tek formiranjem fakulteta stekli su se uslovi za stasavanje prvih generacija školovanih montenegrista - rekao je Radoman.
Pročitajte još: Hrvatska dobija četvrtu džamiju – islamski centar u Osijeku!
Podnošenje dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost počelo je juče na Cetinju. Zainteresovani se mogu prijaviti još i sutra, a mesta ima za 25 studenata koji će se finansirati iz budžeta. Izvor: CDM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA