Najnovije

Miro Cerar - novi premijer Slovenije

LJUBLJANA - Slovenačka skupština izabrala je danas tajnim glasanjem profesora prava Miroslava Cerara za novog premijera Slovenije, javile su agencije.
Miro Cerar (Foto: RTV SLO)

Miro Cerar (Foto: RTV SLO)

Za Cerara je glasalo 57 a protiv 11 poslanika. Novi premijer dobio je podršku većinske koalicije u nastajanju - njegove Stranke Mire Cerara (SMC), Demokratske stranke penzionera Slovenije (DeSUS), Socijaldemokrata (SD) i stranke odlazeće premijerke Alenke Bratušek (ZaAB), kao i poslanika etničkih manjina. Slovenačka demokratska stranka (SDS), Združena levica (ZL) i Nova Slovenija (NSi) saopštile su da ih Cerar nije pridobio njegovim programom. Cerar je obećao da će pokušati da obnovi poverenje javnosti u državne institucije i vladavinu prava, kao i da će raditi na prevazilaženju podela te utiranju puta za prevazilaženje krize, navela je agencija STA. Rojters navodi da je Cerar nagovestio da bi mogao da revidira plan o smanjenju slovenačkog budžetskog deficita i razdvajanju države od privrede, dogovoren sa Evropskom unijom pošto je ta bivša jugoslovenska republika jedva izbegla međunarodni paket za spasavanje zbog njenih prezaduženih banaka krajem prošle godine.
Pročitajte još: Sutra u Minsku se rešava sudbina Ukrajine!?
Stručnjak za ustavno pravo, koji je danas napunio 51 godinu, nov je na slovenačkoj političkoj sceni, iako je dobro poznat javnosti. NJegova partija 13. jula pobedila je na izborima sa 34,5 odsto osvojenih glasova birača, samo mesec dana po osnivanju. Cerar ima 15 dana da predstavi sastav kabineta na utvrđivanje parlamentu. Prema raspoloživim informacijama vlada - treća za 30 meseci, mogla bi da ima 15 ministara, od kojih bi osam bilo iz SMC, četiri iz DeSUS-a i tri iz SD-a. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA