Najnovije

Ukrajina o srpskom predsedavanju OEBS-om

BEOGRAD - Ukrajina očekuje od Srbije da njeno predsedavanje OEBS-u bude transparentno, nepristrasno i objektivno i od koristi za ovu organizaciju, kao i da će zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima Beograda i Moskve otvoriti nove mogućnosti za pronalaženje efikasnog načina za deeskalaciju sukoba u Ukrajini, naveo je prvi sekretar ambasada Ukrajine u Srbiji Mikolaj Đigun.
Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić (Foto: Jutjub)

"U Kijevu je bio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji razgovarao sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom i naglasili su važnost aktivnog daljeg angažmana OEBS-a u postupku traženja efikasnog rešenja regulisanja situacije na istoku Ukrajine", rekao je Đigun za Tanjug. On je naveo da su se Dačić i Klimkin složili oko neophodnosti realizacije mirovnog plana predsednika Ukrajine (Petra Porošenka) i dogovora iz Minska od septembra ove godine, koji su ključni za obnavljanje mira u Donbasu. "Čuli smo veoma važnu poruku od Dačića da će srpsko predsedavanje OEBS-u da bude transparentno, nepristrasno i objektivno i da će biti od koristi za organizaciju OEBS. Srbija neće navijati ni za koga, biće verna principima organizacije. Mi to snažno podržavamo i cenimo", kazao je Đigun. Ukrajinski diplomata istakao je kao veoma važnu Dačićevu poruku da će iskoristiti postojeća iskustva Srbije u Srbije u postupku rešavanja konflikata na postjugoslovenskom terenu, a da od svih država članica OEBS poštovanje svojih obaveza, ne sumnjajući da će Srbija dati sve od sebe da se poštuje međunarodno pravo i principi OEBS. "Uzimajući u obzir nastavak ruske agresije na Ukrajinu i kršenja osnovnih principa OEBS-a smatramo da organizacija mora da preduzme mere u cilju obnove poštovanja prema Helsinškom završnom aktu i u cilju ispravljanja učinjenih odstupanja i prekršaja", rekao je on. Tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Rusije, otvoriće nove mogućnosti za pronalaženje efikasnog načina deeskalacije ukrajinsko - ruske krize i mi računamo na to, naglasio je Đigun.
Pročitajte još:Pajtić: Opozicija nije potrebna da bi ova vlast pala
On je takođe istakao važnost jačanja mandata posmatračke misije OEBS na terenu na istoku Ukrajine, jer su, prema njegovim rečima posmatrači trenutno raspoređeni samo na dva granična prelaza sa ruske strane granice "i zbog nekonstruktivne pozicije Moskve mandat misije nije bio proširen na druge prelaze". "U ovoj situaciji nema smisla govoriti o nekoj efikasnosti i prekidu daljeg ulaska plaćenika, naoružanja i regularnih vojnih trupa sa područja Rusije na istok Ukrajine. Očekujemo da Srbija načini neki korak ka proširenju mandata te misije i da obezbedi efikasno praćenje situacije", naveo je Đigun. On je ocenio da "Srbija kao niko drugi razume situaciju u Ukrajini zbog tragičnih dešavanja na ovom terenu", kao i da je najvažnije da se ispune tačke dogovora iz Minska. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA