Najnovije

STOLTENBERG: Moramo da se suočimo sa izazovima koje postavlja Rusija na istočnim granicama Alijanse

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je 2014. bila „crna godina“ za evropsku bezbednost i da saveznici moraju da se suoče sa izazovima koje Rusija postavlja na istočnim granicama NATO-a.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a (Foto: Vikipedija)

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a (Foto: Vikipedija)

„Prošla godina uopšte nije bila dobra, bila je u stvari crna godina“, rekao je on novinarima predstavljajući redovan godišnji izveštaj o aktivnostima Alijanse. On je ponovio ranije izrečene optužbe da Rusija destabilizuje Ukrajinu i krši međunarodno pravo, ali je izjavio da NATO nema nameru da stavi vlasti samoproglašenih republika u Ukrajini na listu terorističkih organizacija. „To nije naš pristup“, odgovorio je Stoltenberg na pitanje da li će vlasti Donjecke i Luganske republike biti stavljene na listu terorista, što su tražile baltičke NATO članice. Generalni sekretar je istovremeno skrenuo pažnju da Rusija, uprkos sankcijama, ubrzano investira u vojsku, dok zapadnoevropske zemlje smanjuju budžete za odbranu. Stoltenberg se osvrnuo i na sve veću opasnost od takozvane Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija u južnom susedstvu NATO-a koje pokušavaju da prenesu džihad na ulice evropskih gradova. Generalni sekretar je najavio da će se na marginama predstojeće Minhenske konferencije o bezbednosti neformalno sresti sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.
Pročitajte još:„Nema ni Islamske države ni njenog lidera, sve je to američka varka“LUKAŠENKO: Belorusija je spremna, ko dođe s mačem–od mača će umretiBŽEŽINSKI: Mobilisati Zapad i NATO, Rusi mogu da zauzmu Baltik za jedan dan
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA