Najnovije

National Interest: Američki superlovac F-35 nije super, već - veliki promašaj

Američki časopis National Interest objavio je spisak „najgorih od najgorih“ lovaca napravljenih u SAD u celoj istoriji avijacije.
Američki superlovac F-35 je čist promašaj (Foto: Vikipedija)

Američki superlovac F-35 je čist promašaj (Foto: Vikipedija)

Amerikanci su se više puta brukali u sferi pravljenja borbenih aviona, počevši od prvog pokušaja da naprave lovac, ističe časopis. Bell P-59 Airacomet je bio prvi pokušaj SAD da naprave lovac na mlazni pogon. Međutim, pored britanskog Gloster Meteor i nemačkog Messerschmitt Me262, američki avion je bio potpuni fijasko. Štaviše, u poređenju Bell P-59 Airacomet sa lovcima s klipnim motorima- Lockheed P-38 Lightning, Republic P-47 Thunderbolt i zarobljenim japanskim Mitsubishi Zero - Bell P-59 nije imao nikakve prednosti. Suštinski, taj avion je bio „test mašina“ za druge, uspešnije avione, navodi časopis. Drugi na spisku NI je Vought F7U Cutlass - brodski lovac SAD. On je imao užasno slabe motore, a osim toga i potpuno nesavršene sisteme. Jedan američki kontraadmiral, koji je ranije služio u vazdušnoj akrobatskoj grupi Ratne mornarice SAD „Plavi anđeli“, podneo je ostavku čim je saznao da njegovu grupu planiraju da stave u Vought F7U Cutlass. Treće mesto zauzima brodski lovac američke Ratne mornarice Grumman F-11 Tiger, poznat pre svega po tome što je bukvalno oborio sam sebe. Tokom ispitivanja pilot F-11 Tiger testirao je top od 20 milimetara i krenuo da stiže metke koje je ispalio, piše National Interest. Četvrti američki avion-promašaj je lovac-presretač Convair F-102 Delta Dagger, koji je prvobitno pravljen za dejstva na velikim visinama i pri velikim brzinama. Smatralo se da će on biti ta mašina koja će moći da uništava „horde sovjetskih bombardera, koji će, kako se očekivalo, napasti SAD u slučaju da „hladni rat preraste u vrući rat“. Prvobitne karakteristike aviona su mnogo obećavale, a očekivanja su bila velika - „sve dok nije poleteo“. Osim toga, Convair F-102 Delta morao je da se suoči sa talasnim otporom pri transsoničnim brzinama. Da bi smanjili otpor, konstruktori su bili primorani da modernizuju konstrukciju aviona, i dobijena je konfiguracija pod nazivom „flaša od Koke“. Međutim, prema nekim verzujama, konstruktori su pre bili inspirisani figurom glumice Merilin Monro nego flašom gaziranog soka, ističe NI. Na petom mestu najlošijih američkih lovaca nalazi se Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Taj avion se pojavio mnogo kasnije nego što je bilo potrebno, budžet za njegovo konstruisanje je bio prenaduvan, a sam avion neće imati sve karakteristike koje su konstruktori prvobitno obećali. Pretpostavljalo se da će F-35 moći da zameni nekoliko specijalizovanih aviona, ali zapravo će SAD dobiti izuzetno „skupog majstora za sve, koji nije ekspert ni u čemu“. Štaviše, zahtevi za F-35 su postavljeni onda kada buduće pretnje nisu bile definisane. Usled toga SAD će dobiti lovca koji neće moći da odgovori na savremene pretnje, navodi se u članku.
Pročitajte još:Reportaža iz oslobođenog hrišćanskog grada u Siriji: Demonska mržnja terorista (FOTO)SAMOUBILAČKI JURIŠ TERORISTA: Ovako se pozdravljaju bombaši samoubice pre napada na Deir ez-ZorAMERIČKI PUKOVNIK: Rusi nas ne bi porazili, nego – uništili!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA