Najnovije

Opasnost vreba u dečjim vlažnim maramicama!Brinite za svoje dete i zamenite ih prirodnim!

Čak i "prirodne" vlažne maramice sadrže sastojke koji nisu prirodni.
Foto: mrswebersneighborhood.com

Foto: mrswebersneighborhood.com

Sastojci vlažnih dečjih maramica, ako niste stručnjak, kao da su napisani na arapskom, osim vode, gotovo da je nemoguće dokučiti ostale sastojke. Sadrže puno hemikalija, pa čak i one "prirodne". Npr: Water, Potassium Laureth Phosphate, Glycerin, Polysorbate 20, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Methylparaben, Malic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Zea Mays (Corn) Oil, Phenoxyethanol, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Fragrance Upravo ti, "nečitki" i nepoznate sastojci brinu stručnjake. “DMDM Hydantoin” uobičajen sastojak vlažnih maramica je prezervativ koji se učestalo povezuje s alergijama pa i rakom, a veštački mirisi često su krivci za alergijske reakcije. Problem sa prirodnim jednokratnim vlažnim dečjim maramicama Čak i "prirodni" brendovi sadrže u svojim proizvodima sastojke poput benzilnog alkohola, kalijum sorbata, natrijum benzoata. Iako se ovi sastojci ne smatraju opasnim, da se mogu pohvaliti da su prirodni, ne mogu. Većina roditelja koji kupuju "prirodno" za svoju decu nisu svesna ovog prilikom kupovine proizvoda koji su, napomenimo, skupi. Odgovarajuća zamena Kako biste izbegli štetne hemikalije i detetu priuštili samo zdravo, napravite sami vlažne maramice. Preporuka je da napravite maramice koje možete koristiti u više navrata. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koje najverovatnije imate kod kuće.

Mirisne domaće jednokratne vlažne maramice

Sastojci: čvršći beli kuhinjski papirnati ubrus (troslojni) 1 kašika bademovog ili maslinovog ulja 1 kašika tečnog sapuna 1 kašika čiste Aloa vere 10 kapi eteričnog ulja lavande ili grejpa 1 čaša i 1/4 čaše destilovane vode Postupak: Presecite nožem rolnu papirnatog kuhinjskog ubrusa na dimenziju kutije u kojoj ćete ga držati. Izvucite karton iz sredine. Najbolje je da koristite troslojne ili četveroslojne ubruse i stavite ih u neku prikladnu kutiju s poklopcem (kupite praznu kutiju za vlažne maramice ili koristite neku staru od kupovnih vlažnih). Stavite rolnu u kutiju kao na naslovnoj slici. Pomešajte sve gore spomenute sastojke i ulijte u kutiju s ubrusima. Neka upije – traje oko 10 min. Preokrenite jednom posudu da se bolje upije. Provucite kraj ubrusa ispod poklopca i koristite. To je to.

Pamučne domaće vlažne maramice za ponovno korišćenje

Isti je recept za tečnost osim što možete dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta. Napravite od tkanine, najbolje prirodnog pamuka, maramice veličine koje želite. Pomešajte sve već gore spomenute sastojke i ulijte ih u staklenu bocu s raspršivačem. Na maramice koje ste napravili poprskajte sastojke iz raspršivača, stavite ih u neku kutiju s poklopcem i koristite po potrebi. Posle ih operite i koristite na ovaj način ponovo. Ekološki i sigurno!
Pročitajte još:Hronično ste nenaspavani: Ovo su saveti za vas
Izvor: dnevno.hr/wellness mama

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA