Najnovije

Vulin: Briselski sporazum je prekršen smenom Jablanovića

VLADIČIN HAN - Odluka o smeni ministra Aleksandra Jablanovića je zabrinjavajuća i govori da je kosovska vlada slaba i da će svoju politiku određivati na osnovu demonstracija na prištinskim ulicama, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Vulin (Foto Jutjub)

Vulin (Foto Jutjub)

Vulin je naglasio da je jedna od glavnih odredbi, ako ne i glavna, Briselskog sporazuma, bila da će autentični predstavnici Srba ući u institucije Prištine i da smo mi to sproveli i ispoštovali. "Sada se pokazuje da predstavnici Prištine nisu u stanju da razgovaraju i sarađuju sa autentičnim predstavnciima Srba", rekao je Vulin novinarima u Vladičinom Hanu. Prema njegovim rečima, "izgleda da su Srbi u kosovskoj vladi dobri samo kada se prave da ih nema ili kada ih uopšte nema". Briselski sporazum je potpisan zato da bi Srbi na Kosovu živeli bolje i da bi svi koji žive na KiM pronašli mir i razumevanje, rekao je ministar. "Ovo je rušenje Briselskog sporazuma", naglasio je Vulin i dodao da to ne može doneti dobro ni Srbima, ni Albancima na Kosovu. Nisu Srbi na Kosovu ušli u institucije zato što ih je zamolio kosovski premijer Isa Mustafa, već zato što smo se to dogovorili u Briselu i onda mora da se poštuje njihova hrabrost da uđu u te institucije i da se poštuje to što štite svoj narod, istakao je on. "Aleksandar Jablanović je štitio Srbe i zato ne sme da bude kažnjen. To je bila njegova dužnost, njegov posao i po Briselskom sporazumu. Na ovaj način Srbi će početi da sumnjaju u Briselski sporazum što će otežati posao budućim pregovaračima i posao svima nama", rekao je Vulin. Ako imamo vladu za sagovornika koja će svoju politiku određivati na osnovu demonstracija, onda nisam siguran s kim se mi dogovaramo, poručio je ministar.
Pročitajte još:Ovi srpski političari idu kod Obame na Molitveni doručak
Vulin je podsetio na razloge zbog kojih je došlo do smene Jablanovića i dodao da bi mu teško bilo da nađe drugu reč za, na primer, one koji u jednom Parizu kamenuju autobus sa pripadnicima druge vere i nacije. On je kazao da je izjava Jablanovića bila samo izgovor da se mržnja i nasilje iskažu na ulici. Izjava Jablanovića, koji je nazvao divljacima učesnike protesta koji su na Badnji dan onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici, poslužila je kao povod za više protestnih skupova na Kosovu od kojih su dva poslednja u Prištini bila i nasilna. Kosovski premijer Isa Mustafa saopštio je juče da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović više nije član njegovog kabineta, ne precizirajući da li je reč o ostavci ili smeni Jablanovića. Jablanović je u izjavi Tanjugu naveo da ostavku nije podneo. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA