Najnovije

Kusturica otputovao kod Muhike da završi film "Poslednji heroj"

MOKRA GORA - Posle serije koncerata sa „No Smoking Orchestra“ u Izraelu, Rusiji i Baltiku, Emir Kusturica odložio je gitaru i spreman je ponovo da sedne u rediteljsku stolicu.
Emir Kusturica (Foto: thenosmokingorchestra.com)

Emir Kusturica (Foto: thenosmokingorchestra.com)

Kusturica je otputovao u Montevideo gde će kamerom ovekovečiti poslednji radni dan urugvajskog predsenika Hoze Muhike i tim materijalom upotpuniti igrano-dokumentari film „Poslednji heroj“, posvećen „najskromnijem lideru sveta“. Deo filma o odlazećem predsedniku Urugvaja, osvedočenom levičaru, Kusturica je već snimio. – Film je koncipiran na temu poslednjeg radnog dana Hozea Muhike, koji napušta predsedničko mesto, i ja ću da ga pratim od zore do zore, da budem uz njega tokom poslednja 24 sata predsednikovanja, – priča Kusturica pri sletanju na aerodrom u Montevideu. Detalji iz privatnog života Hozea Muhike su ono što je srpskog reditelja povelo da napravi film; Muhika je odbio nepristojnu ponudu prebogatog šeika da mu za milion dolara proda 28 godina staru „bubu“ kojom se vozi na posao; Kada bude praćen iz predsedničke palate neće se pozdravljati sa ličnim obezbeđenjem – jer ga nije ni imao. Osamdeset odsto državničke plate Muhika je delio urugvajskoj sirotinji. – Muhika je jedna od najzanimljivijih političkih pojava u Južnoj Americi, izuzetan čovek i veliki političar koji je praktično primenio filozofiju marksizma. Došao je na vlast sa idejom da bogatstvo nije cilj nego sredstvo koje ne mora da bude uvećano akcijama i enormnim pokušajima nego da se raspodeli kako valja u zemlji koja ima tri miliona ljudi i osam miliona krava. On je zbog gerilskog delovanja i revolucionarne vizije 15 godina proveo na robiji i na ličnom primeru pokazao da levičari moraju da budu komunisti zato što su ovi drugi fašisti koje je Amerika vremenom sejala – pričao je Kusturica obrazlažući svoj rediteljski poduhvat na drugom kraju sveta.
Pročitajte još:Američki ambasador na mesto pogibije NJemcova odneo ukrajinsku zastavu
Navodi da je impesioniran Muhikom, pa citira jednu njegovu misao: “Delikvent je onaj koji stvara banku, a ne onaj koji je pljačka”. Hose Muhika je prošle godine u domovini otvarao neku ranije propalu fabriku nameštaja, a Kusturica je prisustvovao tom činu. – Radnicima je rekao sjajne stvari i poručio da nisu pozvani da se bogate i da to ne bi trebalo da bude njihov cilj. Jasno im je rekao: “Radite i živite”. Zar to nije sjajna filozofija života?! – zaključuje Kusturica. Izvor: Iskra

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA