Najnovije

"Izjava Izetbegovića - sticanje političkih poena"

Zahtev člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se odloži poseta Tomislava Nikolića Sarajevu, neće promeniti dobre namere Srbije prema svim građanima BiH.
Bakir Izetbegović (Foto: Vikipedija)

Bakir Izetbegović (Foto: Vikipedija)

To je saopštilo Predsedništvo Srbije dodavši da je Srbija posvećena dobrosusedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i da će Nikolić uvek doći u zvaničnu posetu BiH, kada sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo i spremnost. "Kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti. Potvrda toga trebalo je da bude sutrašnja poseta Sarajevu i susret sa članovima predsedništva BiH", navodi se u saopštenju srpskog predsedništva. U saopštenju se dodaje da je umesto da se kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, usledio "zahtev za odlaganje susreta, kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima". Zahtev za odlaganje posete podseća na 2012, kada član predsedništva Izetbegović nije došao u Beograd, pravdajući se sličnim razlozima, navodi se u saopštenju. Predsedništvo navodi da je Nikolić tokom tri godine mandata pokazao iskrene namere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona. Izetbegović je zatražio od ostalih članova tog tela da sutrašnja poseta predsednika Srbije bude odložena zbog slučaja ratnog komandanta BiH na području Srebrenice Nasera Orića. Predsedništvo BiH je saopštilo da je Izetbegović jutros uputio formalni zahtev predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću u kojem se navodi da "imajući u vidu novonastalu situaciju, zvanična poseta predsednika Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinela ciljevima zbog kojih je planirana". Izetbegović je takođe zatražio da se Nikolićeva poseta ne realizuje sve do Orićevog povratka u BiH. Orića su švajcarski pravosudni organi uhapsili 10. juna na osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija 3. februara 2014, a Ministarstvo pravde Srbije potom je od švajcarskih vlasti zatražilo da ga izruče Srbiji.
Pročitajte još:NEVEROVATAN ULTIMATUM VUČIĆU: Orić na slobodi ili nemoj da dolaziš u Srebrenicu!Nikolić rekao Puškovu: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA