Najnovije

SUDIĆE SE OVK ZLOČINCIMA: Zeleno svetlo za Specijalni sud

Kosovski Ustavni sud odobrio je početak konstituisanja Specijalnog suda za ratne zločine, bez obzira na zahtev opozicije da sud oceni ustavnost amandmana 24 na kosovski ustav koji predstavlja osnovu za donošenje zakona, piše danas "Koha ditore".
OVK (Foto: JuTjub)

OVK (Foto: JuTjub)

Ustavni sud je predsednici Kosova Atifete Jahjaga dao zeleno svetlo za potpisivanje ukaza o proglašenju dva zakona koji proizilaze iz amandmana 24 - Zakona o Specijalnom sudu i Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom. Izvor "Kohe ditore" je rekao da se radi u nekoliko pravaca u formiranju suda, uključujući i pregovore sa zemljom domaćinom u kojoj će se nalaziti Specijalni sud, o prostorijama, izradi statuta i ostalih regulatornih akata, izboru sudija i ostalog osoblja, kao i formiranju infrastrukture tog mehanizma koji će samo formalno biti deo kosovskog pravosudnog sistema. "Koha ditore" navodi da ni u kosovskoj vladi, ni u EU o tome nije bilo reči. Pre nedelju dana, 24 poslanika opozicije zatražilo je od Ustavnog suda da donese odluku kojom će staviti van snage amandman 24 na Ustav Kosova neophodan za formiranje Specijalnog suda. Osporen je i sadržaj i procedura usvajanja amandmana. Opozicija je zatražila da se ne priznaju nikakve pravne posledice koja bi mogle da proisteknu iz amandmana, što podrazumeva i prekid procedure za konstituisanje Specijalnog suda koji će se baviti navodnim ratnim zločinima bivše OVK iz izveštaja Saveta Evrope.
Pročitajte još:Kosovska policija iseljava srpsku porodicu iz stana u Kosovskoj MitroviciUžasi NDH: Logor za decu u SiskuPATRIJARH IRINEJ O ODNOSU SA KATOLICIMA: „Daj Bože da se povrati ono vreme kada smo bili jedno“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA