Najnovije

Brat blizanac "Admirala Kuznjecova" preplašio Amerikance na drugom kraju sveta (FOTO/VIDEO)

Kineska vojska izvela je svoje prve vojne vežbe u kojima je koristila pravu municiju, ali i nosač aviona i ratne brodove u severozapadnom delu Bohajskog mora u blizini korejskog poluostrva, objavili su kineski državni mediji.

Nosač aviona "Liaoning" (Foto: Sinhua)

SAD izraile su zabrinutost i osudile kineske vojne vežbe uz upotrebu bojeve municije. U kineskim vežbama učestvuje i nosač aviona "Liaoning". Reč je o bratu blizancu ruskog nosača aviona "Admiral Kuznjecov". Kineski nosač se nekad zvao Vajrag i bio je u sastavu Crnomorske flote SSSR-a, a nakon raspada pripao je Ukrajini. 

Ukrajinci su brod 1998. godine prodali Kinezima koji su u od njega hteli da naprave zabavni park. Međutim, Kina je na kraju rešila da sredi nosač i stavi ga u vojnu upotrebu, a brod je preimenovan u "Liaoning". Kako je "Admiral Kuznjecov" izbegao sudbinu svog blizanca i stigao u Rusiju saznajte OVDE. Evo kako izgleda "Liaoning". Pored brodova u vežbama učestvuju i kineski lovci J-15, ali i druge letelice. 

Kineska rastuća vojna prisutnost u Južnom kineskom moru, u kojem postoje razmirice oko tamošnjih ostrva, izazvala je zabrinutost Zapada. SAD su kritikovale pojačanu kinesku militarizaciju i sprovode redovni vazdušni i vojni nadzor radi slobodne plovidbe. 

Ukupno 10 ratnih brodova angažovala je kineska vojska u borbenim vežbama, u kojima je koristila i krstareće rakete vazduh-vazduh, zemlja-vazduh i more-vazduh, javila je kineska televizija.

Američki istraživački institut ranije je saopštio da je Kina instalirala protivraketne i protivvazdušne sisteme na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

S druge strane, nijedna zemlja nema pretenzija na Bohajskom moru u kojem se održavaju vežbe.
Kako su javili službeni kineski mediji, vežbe se održavaju kao provera nivoa spremnosti vojnih snaga i vojne opreme. Koliki je stvarno "Admiral Kuznjecov" pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA