Najnovije

LJAJIĆ TVRDI: Desnica jača širom Evrope ali u Srbiji više nikad

Ekstremizam, posebno desne provenijencije, u Evropi i Srbiji evidentno jača, ali ipak nema perspektivu, ocenio je potpredsednik vlade Rasim LJajić.

Rasim LJajić (Foto: SDPS)

Kako kaže, ne može da veruje da bi Srbija ponovo mogla da krene istim, "pogrešnim" putem. "Da stvar kod nas bude gora, mi smo tim putem već bili krenuli 90-ih godina i tada smo videli kako se to završilo - u ambisu. Ja prosto ne mogu da verujem da bi ponovo mogli da krenemo istim pogrešnim putem", rekao je LJajić u izjavi Tanjugu.
On navodi da zato i veruje da je izborna lista, na kojoj je i njegova stranka, brana tom ekstremizmu i povratku na staro, kao i modelu društva koji nigde nije mogao da da rezultat. LJajić je trend jačanja ekstremista i desno orijentisanih pokreta u Evropi objasnio kombinacijom nekoliko faktora, a pre svega su, prema njegovim rečima, za to zaslužne ekonomska situacija, krize i svetska finansijska kriza iz 2008. godine. "To je posledica ekonomske krize u ovom delu Evrope, pa i kod nas, uključujući i privatizacije, nedovršenu tranziciju... Sve zajedno je uticalo na to da jačaju desne političke opcije, jer leve partije u čitavoj Evropi nisu imale adekvatan odgovor na krizu i velike političke izazove. Onda su tu upale partije koje nude laka rešenja, demagogiju, populizam i na osnovu toga su zadobijale ogromno poverenje", rekao je LJajić, inače lider SDPS-a. On je naveo i da je rastući ekstremizam posledica neadekvatnog rešavanja političkih, etničkih i drugih problema na Bliskom Istoku, zatim i vojnih intervencija koje su usledile a da se nije znalo šta će posle toga biti.
"Jasno je da jedan model demokratije koji je prisutan u Zapadnoj Evropi ne može mehanički da se preslika na prostore koji nemaju razvijenu demokratsku tradiciju i političku kulturu. To je prešlo u ogromnu seobu naroda, pa je i to razlog što jačaju desničarski pokreti u Evropi", rekao je LJajić. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA