Najnovije

Brutalno i suptilno

Jedan od organizatora protesta „Oslobodimo Srpsku“, opozicioni lider, Dragan Čavić, na konferenciji za novinare javnost je upoznao da je od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragana Lukača, zatražio da pokrene istragu protiv njega, njegovih kolega iz Saveza za promene i medija, koji su objavili informaciju da su opozicioni lideri za organizovanje antivladinog protesta primili novac od „Soroš fondacije“ u ukupnom iznosu od gotovo pola miliona dolara. Čavić je rekao i da je u svom zahtevu kao svedoke naveo urednike medija koji su pomenutu informaciju objavili ili preneli i poimenično ih pobrojao. „Ukoliko se te informacije ispostave kao tačne, onda treba da odgovaramo mi koji smo organizovali proteste, a ako te informacije nisu tačne, očekujemo da odgovaraju oni koji su ih plasirali“, naglasio je Čavić.

Ćeranić (Foto: Jutjub)

Piše: Predrag Ćeranić Primiti stranu donaciju nije krivično delo. Čak ni da je uplaćena namenski, u smislu organizovanja navedenih protesta. Tako je u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama u okruženju. Znači, ne postoji osnova za pokretanje bilo kakve istrage, ni protiv Čavića, ni protiv medija koji su objavili faksimil Soroševog Fonda otvorenog društva, čiju autentičnost on osporava. Ali, to Dragan Čavić dobro zna. 
U Sjedinjenim Državama, odakle potiče većina donatora (Fond braće Rokfeler, Čarls Stjuart Mot, Fondacija otvorenog društva, Nacionalna zadužbina za demokratiju – NED i dr.) koji izdvajaju najviše novca za nevladine organizacije i medije u zemljama Zapadnog Balkana, stanje je drugačije. Primaoci donacija imaju status stranog agenta i strogo im je zabranjeno da se mešaju u politički život. Nedavno je beogradska Politika u tekstu pod nazivom „Putevi američkog novca u Srbiji“ objavila da je u poslednjih deset godina, nevladinom sektoru u Srbiji uplaćeno 35 miliona dolara od 39 fondacija, i da je reč o novcu koji je stigao na račune 295 organizacija direktno od donatora, mimo USAID-a i američke ambasade u Beogradu. Donacije su uplaćene i brojnim medijima, koje je Politika navela, navodeći i uplaćeni iznos. Tako je, kao „zanimljiv“ izdvojen podatak da je američka fondacija NED izabrala internet portal E-novine za promociju etičkih standarda u novinarstvu i da je u te svrhe 2011. godine NED izdvojio 41.850 dolara. Tim povodom poznati srpski kolumnista Slobodan Antonić napisao je sledeće: „E-novine koje su, za svakog ko je bilo kada posetio taj sajt, prototip primitivnog vređanja svakog patriote ili demokrate, čak i svakog ko misli drugačije – dobijaju od SAD 3.000 evra mesečno  „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“?! Kakav apsurd! Još 2008. godine upozorio sam – citirajući niz vulgarnosti s tog portala – da su E-novine „psovačka strana `druge Srbije.“
Nije Politika podatke o stranim donacijama objavila da bi se neko krivično gonio, jer se o krivičnom delu ne radi, već o potrebi otvaranja dijaloga o transparentnosti rada nevladinih organizacija i medija koji primaju strane donacije. Kada je na predlog klubova poslanika SNSD, DNS-NS-SRS i SP u u skupštinsku proceduru upućen Nacrt zakona o radu neprofitnih organizacija, isti je izazvao burna reagovanja u nevladinom sektoru i označen kao „udar na rad nevladinih organizacija“ jer „nastoji etiketirati i diskriminisati nevladine organizacije koje se finansiraju iz stranih izvora“. Nacrt pomenutog zakona naknadno je povučen iz procedure. 
Šta želi Dragan Čavić? Da pokrene inicijativu o donošenju zakona koji bi rad nevladinih organizacija, medija i pojedinaca, koji primaju strane donacije učinio transparentnim? To sigurno ne. Pritisak na medije, što se posebno postiže javnom prozivkom novinara i urednika medija koji objave ono što političaru nije po volji, u BiH je postalo nešto uobičajeno. Dragan Mektić to čini brutalno, Dragan Čavić to radi suptilno. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA