Najnovije

U oblasti IT-ja najveći sklad želja maturanata i potreba tržišta

Odluku o izboru studija je najviše anketiranih donelo u višim razredima srednje škole. U svom gradu planira da studira 27% ispitanika, dok će se njih 59% odlučiti za selidbu.
Prilikom izbora studija anketiranim budućim studentima je najbitnije da studiraju ono što ih interesuje i što vole, ali je visoko na skali i primenjivost znanja stečenog u praksi, kao i mogućnost zapošljavanja. 73% maturanata planira da bude na budžetu, a ako ne uspeju u toj nameri, više od polovine njih će finansirati roditelji.
Rezultati godišnjeg istraživanja o izboru studija sprovedenih na sajtu Infostud pokazuju da su i  ove, kao i prethodne godine, maturanti najviše zainteresovani da upišu Medicinu i Informacione tehnologije. Medicinu planira da upiše oko 8% akentiranih, slede Informacione tehnologije, oko 6%, pa Filologija, 5,6%. Ekonomija je prošle godine bila u prva tri izbora, dok je ove godine tek četvrti. I dalje je prisutan blagi pad interesovanja za Pravo.
Ako se namere o planiranim oblastima studija uporede s analizom o traženim zanimanjima sa sajta Poslovi.infostud.com, vidi se da interesovanja budućih studenata nisu sasvim u skladu s ponudom poslova na  ovom sajtu.  Najviše poslova se nudi iz trgovine i prodaje, oko 20% svih oglasa na sajtu. Međutim, za medicinu i filolologiju, za kojima vlada interesovanje kad su u pitanju studije, nema dovoljno ponude poslova na saju Infostud. Najveći sklad između želja maturanata i potreba tržišta vlada u oblasti IT-ja (oko 19% svih oglasa). IZVOR: Personalmag.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA