Najnovije

ZA DLAKU SMO IZBEGLI RAT?! Putin i Erdogan sprečili krvoproliće na Balkanu!

Potpukovnik Kontraobaveštajne službe LJuban Karan tvrdi da je u julu sve bilo spremno za novi balkanski rat. Američki plan je propao pošto su Putin i Erdogan zaustavili državni udar u Turskoj.

Putin i Erdogan sprečili krvoproliće na Balkanu! (Foto: Sinhua)

Sjedinjene Američke Države i NATO pakt, uz pomoć zapadnih tajnih službi i njihovih ispostava u regionu, u julu ove godine bili su spremili sve za početak novog "kontrolisanog rata" na Balkanu! Krvoproliće je izbegnuto tako što su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sprečili vojni udar u Ankari, tvrdi potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) LJuban Karan!
Zapad je, odlučio da "balkanski čvor" preseče mačem, odnosno vojnom silom. Povod za rat trebalo je da izazove niko drugi do Hrvatska, a glavni okidač za "intervenciju" međunarodne zajednice trebalo je da bude državni udar u Ankari. Iako ovaj plan Amerikanaca i zapadnih moćnika nije uspeo, to ne znači da se od njega i odustalo, upozorava potpukovnik Karan. On kaže da je Zapad procenio da je kontrolisani rat - kojim bi Srbija bila naterana da prizna Kosovo, uđe u NATO i okrene leđa Rusiji - znatno jeftinije rešenje nego dosadašnja politika. Štaviše, Karan tvrdi da je do detalja razrađen "ratni plan" na Balkanu. - Dosadašnja specijalna dejstva protiv Srbije nisu ništa postigla. Zato je Zapad procenio da je mnogo jeftinije i znatno brže rešenje novi mali kontrolisani rat. Zna se pouzdano ko će biti na kojoj strani fronta, definisani su svi vojni savezi. Za povod je bila zadužena Hrvatska, kojoj to očito predstavlja zadovoljstvo - objašnjava Karan i napominje da je čitav plan bar privremeno propao, pošto je propao i puč u Turskoj. - Neuspeli puč u Turskoj je događaj koji je izmenio NATO planove. Da je uspeo, nova vlada Turske nametnuta vojnom silom trebalo je da bude garancija ostvarenja političkih ciljeva vojnom silom na Balkanu. Sad je plan poremećen. Erdoganu možemo da zahvalimo ako stvari ne krenu ka vojnom rešenju. Ali, ukoliko mu je podatke o pripremi puča stvarno ustupio Putin, onda i njemu treba da budemo zahvalni što već nismo u uniformama i na frontu - ističe Karan. Što se budemo više približavali Rusiji, to ćemo biti veći trn u oku Zapadu. Plaši me da bi Amerika i NATO saveznici mogli da kažu komšijama u regionu "uzmite od Srbije sve što mislite da je vaše" I Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost, uveren je da velike sile žele oružani sukob u "balkanskom loncu". - NATO i zapadne političke strukture imaju interes da na Balkanu izazovu sukob manjeg intenziteta, koji će se odvijati do granica EU. Osim Hrvatske i BiH, koje su dokazale da su spremne da izazovu sukob, nemiri su bili spremani i na Kosovu, ali ih je u poslednji čas sprečio potpredsednik SAD DŽozef Bajden. Na Balkanu se stalno duva u žar koji vrlo lako može da se rasplamsa... - podvlači Spasić. Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da neko provokacijama izaziva sukobe. - Aktuelni događaji u regionu, mržnja prema Srbiji koja stiže od političara u BiH i Hrvatskoj, potvrđuje da je nekom u interesu nestabilan Balkan i slaba Srbija. To je opasno jer može prerasti u otvoreni rat. Tome u prilog ide upadljiv izostanak reakcije Brisela na fašističke ispade u Hrvatskoj i provokacije u BiH. Uveren sam, ipak, da Srbija može adekvatno da odgovori na bilo koji napad te vrste - zaključuje Dragaš. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA