Najnovije

ZA BOŽIĆ NE IZLAZITE IZ KUĆE: Stižu još tri ledena talasa, spremite se za -22 stepena

Srbiju do kraja zime očekuju bar još tri ledena talasa sa veoma hladnim vremenom, snegom i temperaturama i do minus 20 stepeni, upozoravaju meteorolozi! Posle izuzetno hladnog Božića, ledeni periodi prognoziraju se i za kraj januara, sredinu februara i početak marta.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Prema tvrdnjama meteorologa, ovo će biti jedna od najhladnijih zima u ovom veku, jer će i između dva ledena talasa temperatura veoma retko biti iznad nule.
Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da će ovo biti zima sa mnogo snega i temperaturama i do minus 20 stepeni.
- Već za Božić biće veoma hladno, jer će se minimalna temperatura u pojedinim nižim predelima spustiti i do -15, a na planinama čak i do -22 stepena. Očekuje se i velika količina snega. Međutim, i nakon praznika, sve do početka marta, prete nam još tri ledena talasa. Posle svakog tog talasa sledi, uslovno rečeno, otopljenje, jer i tada će temperature biti oko nule, u najboljem slučaju - kaže Todorović.
Prema njegovim rečima, sledeći hladan talas očekuje nas krajem januara.
- Teško je dati precizne procene, ali poslednji dani januara biće veoma hladni, sa puno snega. Zatim se, u pravilnim razmacima, očekuju još dva naleta u februaru i početkom marta - objašnjava meteorolog Todorović.
Klimatolog Vladimir Bilak kaže da će posle nekoliko toplijih zima, kakve su bile prethodnih godina, ova biti i hladna i duga.
- Prema nekim statističkim podacima, i u februaru nas očekuju hladni talasi, a vrlo je moguće da poslednji jači trzaji zime budu početkom marta. Nakon toga možemo da odahnemo, jer stiže proleće - kaže Bilak.
On dodaje da će prosečna temperatura u januaru biti oko normale za to doba godine, a da nas između hladnih talasa očekuju periodi snega i ledena kiša.
- Prosečna minimalna temperatura za januar iznosiće oko -5, a maksimalna oko 2 stepena. U februaru će prosečna minimalna temperatura biti slična kao u januaru, dok će maksimalna biti nešto viša, do pet stepeni. Pored snega, moguće su i ledene kiše, pa bih svim vozačima poručio da budu pažljivi u vožnji - rekao je Bilak.
Meteorolozi upozoravaju da će i dani praznika koji su pred nama biti veoma hladni i, što je najgore, praćeni veoma jakim vetrom.
- Posle snega koji je pao juče u većem delu zemlje, danas se očekuje kratkotrajan prestanak padavina, ali već u četvrtak stiže novi veoma hladan talas. U petak i subotu očekuju nas ledeni dani bez novih padavina, ali sa izuzetno hladnim vetrom. U nekim krajevima temperatura će se spuštati i ispod -20, dok će gotovo cela Srbija biti u minusu - kažu u RHMZ.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA