Najnovije

NAPAD NA NEPRIJATELJA U VIŠE FORMACIJA: Pogledajte kako uzleće i šta sve može jato kineskih bespilotnih letelica (VIDEO)

Na internetu se pojavio snimak kineske državne kompanije Kineska elektronska tehnološka korporacija (CETK) koji demonstrira mogućnosti upravljanja celim jatom jeftinih borbenih bespilotnih letelica.

Bspilotno jato (Foto: promo)

Kao što pokazuju snimljeni kadrovi, dronovi se po komandi katapultiraju, formiraju u vazduhu različite borbene formacije, razdvajaju se u odvojene rojeve i izvode zadate bojeve aktivnosti. Na jatima borbenih dronova rade uveliko i Amerikanci. NJihova Agencija za perspektivne odbrambene projekte (DARPA) još 2015. je objavila da počinje da radi na novim bespilotnim aparatima koji mogu da se lansiraju sa aviona u letu. Taj program je dobio više nego indikativan naziv - Gremlini. Pentagonov uslov za taj program bio je: dronovi koji će funkcionisati u jatima moraju da budu jeftini i da se (posle 20 lansiranja) lako zamenjuju novima. Kako je procurilo iz ruskih vojnih izvora, Moskva je odlučila da krene drugim putem. Navodno je već testirala aparaturu koja jata dronova pretvara u neposlušne "komade metala" i plastike. Reč je sistemu za radio-elektronsku borbu Šipovnik-AERO koji, kako se tvrdi; za nekoliko sekundi onesposobljava kompjutere udarnih jata dronova. A navodno može i da nad njima preuzima kontrolu. Probni modeli Šipovnika već se uveliko testiraju na ruskim vojnim poligonima. Najkasnije za dve-tri godine počeće njihova serijska proizvodnja. Tokom prošle godine i Sirijska armija testirala je u borbenim uslovima jata dronova-samoubica. Više o tome, pročitajte OVDE. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA