Najnovije

IZNENADNI PRODOR RUSA! Oglasili se Amerikanci: Na 30 km su od Harkova, ali iza ovoga se krije nešto drugo!

Vojska Ruske Federacije nalazi se 30 km od Harkova, navodi Američki institut za proučavanje rata (ISV), dodajući da 50.000 vojnika, koliko je Rusija za sada rasporedila u ovom pravcu, neće biti dovoljno da se opkoli grad.

U najnovijoj analizi stanja na frontu navodi se da su ruski napadi izvedeni u cilju izviđanja, a ne kao pokušaj zauzimanja milionskog grada Harkova i da informacije iz otvorenih izvora sugerišu da ruske snage nemaju dovoljno vojnika u obližnjim oblastima da ga zauzmu.
Analitičari smatraju da će napredovanje Ruske Federacije, za sada, ići do dometa topovske artiljerije – odnosno bliže od 25 kilometara. Sada se ruske trupe nalaze 30 kilometara od Harkova, ocenjuje ISV.

"Indirektna artiljerijska vatra, u kombinaciji sa upotrebom klizni bombi i raketnim udarima, najverovatnije će biti usmerena na stvaranje uslova za kasniju veću ofanzivu na Harkov", zaključuje institut.

Istovremeno, vojni eksperti sada ne vide znake operacije opkoljavanja Harkova velikih razmera.
ISV je najavio i pet mogućih ciljeva novog ruskog prodora u pravcu Harkova.

- Smanjite ukrajinske snage duž linije fronta od 1.000 kilometara i tako otvorite nove mogućnosti ruskim snagama u Donjecku, na istoku Ukrajine.
- Povući ukrajinske snage prema Vovčansku u oblasti Harkova kako bi svojim snagama olakšale zauzimanje Kupjanska, važnog grada u istom regionu

- Stvoriti demilitarizovanu ili tzv „sanitarnu tampon zonu“ u Ukrajini da bi sprečila upad antikremljanskih ruskih partizana u rusku oblast Belgorod.

- Stvorite paniku u Ukrajini.

- Stvoriti uslove za veću buduću ofanzivu ka Harkovu.

"Ako bi ruska komanda nameravala da zauzme grad Harkov, onda bi ruske snage verovatno napale i zapadno i severozapadno od grada", navodi se.

Ukrajinski mediji objavili su mapu ruskog prodora, uz objašnjenje da su sive zone na mapi delovi u koje su prodrle ruske snage iz pravca Belgorodske oblasti.
Generalštab ukrajinske vojske saopšto je da je u Harkovskoj oblasti odbijeno 9 napada u okruzima Streleča, Krasne, Morokovets, Olijnikovo, Lukjanci, Ortsevo, Gatiše, Pletenivka.

GORI HARKOV KAO BAKLJA: Front postao pakleno krvav, čeka se ruska ofanziva

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA