Najnovije

RAT UNUTAR RATA: Kako se saudijske i frakcije UAE ubijaju u jemenskoj luci Aden (VIDEO/MAPA)

Od kada je saudijska koalicija tokom borbi 2015. godine zauzela nekoliko južnih provincija Jemena, zajedni sa važnom lukom i istoimenom provincijom Aden, na tim prostorima vlada haos, politički potresi, loša beznednosna situacija, nemogućnost da se obezbedi redovno snabdevanje stanovništva i svakodnevni oružani obračun i atentata.
Iako u okupaciji Adena, učestvuje bogate zemlje izvoznice nafte poput Saudijske Arabije u Ujedinjenih arapskih emirata, u gradu vlada nestašica svega, osnovne gradske službe ne funcionišu a svakodnevne su i restrikcije struje. Sve ovo je razlog što uprkos brojnim oružanim snagama u gradu i oko njega, stanovnici često organizuju ulične demonstravije zahtevajući od saudijskih snaga i njima lojalnih vlasti da obezbede redovno snabdevanje hranom, strujom kao i da se pojača bezbednost na ulicama gde se odvijaju česti oružani obračuni. Situaciju pogoršavaju česti sukobi i nesuglasice između različitih vojnih frakcija koje su deo saudijske koalicije. Saudijska Arabija i Ujedinjeni arapski emirati, podržavaju i finansiraju različite lokalne oružane grupe i milicije. Do Saudijska Arabija pomaže, naoružava i finansira vladu Hadi Abdu Rabo Mansura, svrgnutog predsednika, Ujedinjeni arapski emirati to isto rade za Južni mobilizacioni pokret koji se takođe naziva i Al-Herak. Cilj Al-Heraka je ocepljenje južnog Jemena od ostatka zemlje odnosno vraćanje na stanje pre ujedinjenja južnog i severnog Jemena 1990. godine. Hadi Abdu Rabo Mansur je 27. aprila je na čelo provincije Aden postavio Abdulaziza Al-Mafiliha, dok je smenjen dotadašnji načelnik Aidarus Al-Zoubaidi zbog navodne nelojalnosti. Od tog trenutka je u gradu nastao haos. Smenjeni Al-Zoubaidi je odmah izabran za predsednika Južnog mobilizacionog pokreta, a u gradu su počele stalne demonstracije.  Za vreme okupacione uprave u Adenu ubijeno je nekoliko stotina ljudi, u oružanim obračunima ratnih frakcija stradali su i civili. Međutim, ono što stvara najveću nesigurnost u Adenu jesu česti atentati na političke i vojne vođe dva sukobljena vodeća pokreta.

Guverner grada Adena, DŽafar Muhamed Sad ubijen je 6. decembra 2015. u bombaškom napadu na njegov konvoj. Likvidacija je izvedena u samom gradu. Dan ranije ubijen je Mošen Al-Van predsednik tzv. Antiterorističkog suda koji su okupacione snage osnovale u Adenu. Istog dana iz snajpera likvidiran je i obaveštajni oficir, lojalan svrgnutom predsedniku Hadiju, pukovnik Akel Al-Hudr. Nakon ovih likvidacija, vodeći ljudi Hadijevog režima, u saradnji sa okupacionim snagama, dobili su telohranitelje iz stranih zemalja ali ovo nije sprečilo dalje likvidacije. Član saveta Adena Muhamed Al-Sadi likvidiran je 5. januara, a ubistva nižih oficira i političara nastavljena su tokom cele godine. Do kulminacije sukoba između ratnih frakcija došlo je u februaru 2017. godine kada su snage lojalne Hadiju koje finansira Saudijska Arabija i snage Južnog mobilizacionog pokreta koje finansiraju UAE vodile bitku oko međunarodnog aerodroma u Adenu. Trupe lojalne Hadiju, tzv. "predsedničku gardu" u borbi je predvvodio lično njegov sin.  Borci Južnog mobilizacionog pokreta napali su "predsedničku gardu" i helikopterom "apač" i uništili više oklopnih vozila, a sukob se smirio tek kad je Hadi naredio svojim ljudima povlačenje sa aerodroma. Bitka za aerodrom je izbila ponovo u martu kada su Sudianci, koje plaća Saudijska Arabija da učestvuju u okupaciji Jemena, napali Južni mobilizacioni pokret. Sudanci su na kraju bili prinuđeni da se povuku, a aerodrom i dalje drži Južni mobilizacioni pokret. Većina atentata i sukoba u Adenu vezani su za međusobne sukobe ratnih frakcija, iako Hadijev režim pokušava da primir situaciju tako što nakon okršaja pušta vesti o hapšenju grupa terorista, "ćelija spavača" i simpatizera pokreta Huti.  Atentati se dešavaju i u provinciji Abian koja se nalazi istočno od provincije Aden. Napadači su početkom jula 2017. likvidirali komandanta bezbednosti provincije Abian Abdulahkem Omara. Na njega je pucano iz vozila u pokretu nadomak pijace u distriktu Al Vadhaj. Omar je ostao mrtav na mestu, a dvojica telohranitelja je ranjeno.  Početkom juna 2017. pokušan atentat na još jednog visokog oficira u istoj provinciji, ali je on, komandat Abdualh Al Fadil, samo ranjen dok su dvojica vojnika ubijeni. 28. juna ubijen je i komandat Sigurnisnog pojasa, oružane grupe koja sarađuje sa saudijskom koalicijom, Kazeim Gazi u privinciji Hadrhaomout.  Uz sve druge probleme, na teritorijama koje su okupirali članovi saudijske koalicije pojavila se i Islamska država, kao i Al Kaida, a njihovi borci napadaju sve frakcije i drže velike delove pustinje Jemena u svojim rukama. Hadijev režim nije uspeo da ispuni ništa od datih obećanja o rekonstrukciji dela zemlje koji su njegovi saveznici okupirali. Istovremeno, stanje na frontu je jako loše jer su Huti i vojska Jemena uspeli da zaustave napredovanje okupacionih snaga i Hadijevih lojalista na svim frontovima. O stanju na frontovima u Jemenu možete čitati OVDE. Izvor: Pravda/Adel Hašem

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trening vojske Jemena i Huta.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA