Najnovije

CRNE PROGNOZE BIVŠEG KOMANDANTA UN: Uvek postoji šansa za izbijanje rata u BiH!

Nekadašnji komandant mirovnih snaga UN u BiH, britanski general Majkl Rouz, upozorio je britanske lordove na realan rizik da BiH, kako je rekao, postane propala država.

General Majkl Rouz (Foto: Jutjub)

Na specijalnom savetovanju koje su članovi gornjeg doma britanskog parlamenta upriličili povodom aktuelne situacije u BiH, bivši komandant misije UNPROFOR, između ostalog, rekao je da su porast radikalizacije među muslimanima i nespremnost Srba da prihvate jedinstvenu “bosansku naciju” glavni razlozi teške krize u BiH.
- Mnogi problemi koje danas imamo nastali su načinom na koji je rat u BiH završen. Izveštaji koje danas imamo govore o porastu ksenofobije, nastavljajuće korupcije, što konačno predstavlja dokaz da ne postoje standardi upravljanja koje traži EU. Čak postoji rizik da će BiH postati propala zemlja – upozorio je Rouz.
Odgovarajući na pitanja članova gornjeg doma britanskog parlamenta o tome da li BiH preti izbijanje novog rata, nekadašnji komandant UNPROFOR u BiH rekao je da “uvek postoji šansa za tako nešto”.
- Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se dešava ispod površine. Mislim da je pretnja da BiH postane propala država zapravo vrlo velika – zaključio je Rouz.

Sličnost sa SFRJ

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da procene i upozorenja penzionisanog britanskog generala treba prihvatiti krajnje ozbiljno.
- Svako realan vidi da se današnja BiH raspada po skoro istim šavovima kao bivša SFRJ. Tu imate jedan većinski narod, Bošnjake, koje druga dva naroda smatraju hegemonima i na svaki način pokušavaju da spreče majorizaciju i stvaranje državnog uređenja koje bi vodilo centralizovanoj državi. Istu situaciju imali smo u SFRJ, gde su Srbi u očima drugih važili za hegemone. To je, na kraju, dovelo do raspada Jugoslavije – kaže Cvijanović.
On dodaje da je jedini spas za opstanak BiH striktno poštivanje izvornih principa Dejtonskog sporazuma.
- Uporni pokušaji sa Zapada da se u BiH stvori nekakva bosanska nadnacija su smešni. To jedino vodi sigurnom raspadu zemlje – tvrdi Milivojević.

Balkanski fitilj

Britanski lord i bivši šef OHR u BiH Pedi Ešdaun takođe je u gornjem domu britanskog parlamenta izneo svoje viđenje situacije u BiH.
On je ocenio da brojni zapadni zvaničnici često prave grešku zbog toga što Kosovo, kako je rekao, smatraju “fitiljem koji vodi do balkanske bombe”.
– Ključ mira na Balkanu je BiH. Ako BiH krene lošim putem, celi Balkan ide tim lošim putem. Ignorisanje toga je opasno – upozorio je Ešdaun.
Pročitajte OVDE čime provocira ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

General Rouz je još tokom 90-tih pričao o proterivanju Srba iz Goraždevca.

Bonus video

Šta je Rouz rekao o Ratku Mladiću?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA