Najnovije

AMERIKA ŽELI KONTROLU NAD BALKANOM: SAD sve više steže obruč oko Srbije!

SAD su u poslednje vreme povukle nekoliko poteza koji nam nedvosmisleno pokazuju da se Amerika uveliko vraća na Balkan, a da joj je Srbija ključna meta, od koje traži da odabere njihovu stranu i odrekne se neutralne politike, a samim tim i dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, saglasni su stručnjaci.

Vučić i Ron DŽonson, američki senator (Foto: Jutjub)

Ključni pokazatelji da Amerikanci stežu obruč oko nas i da žele da nas uguraju u NATO to što će Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, biti imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Država u Skoplju, kao i što će Brus Barton od 3. septembra stupiti na poziciju novog šefa misije OSCE u BiH. Ali kako dodaju, najočigledni znak je to što je senator Ron DŽonson otvoreno izjavio da se nada da će se Aleksandar Vučić i Srbija suprotstaviti pokušajima da se obezbedi diplomatski imunitet Rusko-srpskom centru u Nišu.
Diplomata Zoran Milivojević kaže da sve aktivnosti nove američke administracije pokazuju da se Amerika vraća na Balkan.
- Ono što je za nas bitno je da je Srbija sada postala zemlja od posebnog značaja zbog svoje neutralne politike i nezavisne pozicije koju promovišu Vlada i predsednik Vučić. Interes Amerike za Srbiju je, dakle, značajno pojačan i sve aktivnosti koje Amerika u ovom trenutku sprovodi u okruženju Srbije na indiraktan način predstavljaju pritisak na Srbiju i traže da se Srbija opredeli. Tu su najznačajnije poruke koje je pre nekoliko dana senataor DŽonson preneo u Beogradu, kada je bio jasan da Srbija treba da se opredeli za zapadnu diplomatiju i da je to uslov budućih investicija i angažmana zapadnih u odnosu na Srbiju, a to drugim rečima znači da se opredeli za EU, što nije sporno, jer je to naš strateški cilj, ali i za NATO. Takođe, traže otklon od Rusa i nespornu poziciju povezanosti sa Zapadom - komentariše Milivojević.
Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je interes Amerike stvaranje i održavanje krize na Balkanu.
- Završili su uvlačenje Crne Gore u NATO, u Makedoniji su napravili prodor u tom smeru, sledeća im je na meti Srbija. Evidentno je Amerika ključna prepreka za rešavanje pitanja Kosova i Metohije na kompromisan način koji bi podrazumevao podelu. Amerika sprečava da RS postupi u skladu sa voljom naroda, da dobije pravo na samoopredeljenje. Za sve bi se našao neki model da nema Amerike. Amerika je ta koja održava krize na Balkanu otvorenim, da bi mogla da interveniše i pravi haos. Ona deluje protiv nas, ali i protiv EU - objašnjava on.

Dodik: Amerika kontroliše BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je pre nekoliko dana da ambasador SAD u BiH Morin Kormak mora da prestane da se meša u unutrašnja pitanja u BiH.
- NJeni komentari ne prate ni javno proklamovanu politiku nove američke administracije, koja kaže da se SAD neće mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja - rekao je Dodik odgovarajući na saopštenje iz Ambasade SAD u BiH u kojem se navodi da je blokiranje usvajanja globalnog fiskalnog okvira „neodgovorno“.
Pročitajte OVDE kakvo je to dramatično upozorenje izrekao Aleksandar Vučić?
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽonson je tražio od Vučića da ne daje diplomatski imunitet Ruskom centru u Nišu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA