Najnovije

TAJNI PREGOVORI - ZELENSKOM IZA LEĐA: Zalužni pregovara sa Moskvom

Rusija i Ukrajina navodno vode tajne mirovne pregovore na liniji Gerasimov-Zalužni, uprkos protivljenjima Zelenskog i Bele kuće, istakao je čuveni američki novinar Simor Herš, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Herš je naveo da se navodno raspravlja o mogućem fiksiranju granice duž sadašnje linije fronta uz rusko zadržavanje oslobođenih teritorija i Krima, dok bi se, sa druge strane, razmotrila opcija po kojoj bi Kijev mogao da uđe u NATO, ali pod uslovom da Alijansa neće na ukrajinskoj teritoriji stacionirati svoje trupe niti ofanzivno oružje.

"Američki zvaničnik je istakao da je Zelenskom stavljeno do znanja da to pitanje ne rešava on, već vojska, a da će pregovori biti nastavljeni sa njim ili bez njega. A ukoliko bude potrebno, biće mu plaćen put na Karibe",  navodi Herš.

U pregovorima još uvek ima mnogo pitanja za rešavanje, kaže jedan izvor, američki biznismen sa godinama iskustvo bavljenja ukrajinskim diplomatskim i vojnim pitanjima na visokom nivou u vladi, napominje Herš. Među njima su ona u vezi sa ratnim zločincima, pitanja državljanstva, odlaganja ubojnih sredstava i prekogranične ekonomije, kao i prepirke da se osigura "mir s čašću", prema drugom izvoru.

Heršovi izvori su mu takođe rekli da je prošlomesečni bombastični intervju u britanskom "Fajnenšel tajmsu" u kojem je Zalužni priznao da je ukrajinska kontraofanziva zapala u "zastoj" i da neće biti "dubokog i lepog proboja", "sređen" nakon što su Zalužni i Gerasimov razgovarali nekoliko puta.

Intervju i propratni tekst koje je Zalužni napisao, ukrajinski komandant je pažljivo orkestrirao da pošalje poruku ukrajinskoj vladi i "ludaku koji je uložio svoj život u političku i vojnu pobedu" da žele da izađu iz toga, rekao je američki zvaničnik uključen u rane faze razgovora Zalužnog i Gerasimova.

"Poruka koja je poslata Zelenskom je da ćemo razgovarati sa Rusima sa vama ili bez vas i da će to biti vojni razgovori. Vaši susedi su se zasitili vas, posebno Poljska i Mađarska, i žele da se njihove ukrajinske izbeglice vrate u mirnu zemlju", rekao je zvaničnik.

Američki predsednik i njegov spoljnopolitički tim izostavljeni su iz pregovora, a "Bela kuća je potpuno protiv predloženog sporazuma", rekao je američki zvaničnik koji je razgovarao sa Heršom.

"Ali to će se dogoditi. Putin to nije odbio", dodao je izvor.

Heršova priča dolazi mesec dana nakon eskalacije tenzija između Zalužnog i Zelenskog nakon objavljivanja intervjua vojnog zapovednika i članka u zapadnim medijima, pri čemu je ukrajinski predsednik prvo nepokolebljivo insistirao na tome da sukob sa Rusijom "nije ćorsokak" i naglasio da nikada neće pregovarati sa Moskvom.

Sukobi iza scene uključivali su otpuštanje saveznika Zalužnog, misteriozni bombaški napad na jednog od njegovih pomoćnika i trovanje Marijane Budanove, supruge šefa Glavnog obaveštajnog direktorata ukrajinske vojske.

U četvrtak je izgledalo da je Zelenski promenio svoj stav o sudbini ukrajinske kontraofanzive, rekavši da ona nije postigla željene rezultate, da će Kijev preći na novu fazu rata, podseća Sputnik Internešenel. U međuvremenu, komandant Zalužni je bio upadljivo odsutan sa sastanka između Zelenskog i njegovih generala tokom posete komandnom mestu u oblasti Harkov.

Jedan faktor koji priča o Heršu nije uzela u obzir je ukrajinski neonacistički problem.

Stručnjak za međunarodne odnose Gilbert Doktorou rekao je za Sputnik ove nedelje da su, bez obzira na politička rivalstva ili sukobe u Kijevu, oni samo "bura u čaši vode" s obzirom na moć neonacističkih uličnih nasilnika, "sivih kardinala" mobilisanih tokom puča 2014. koji mogu i učiniće sve što je u njihovoj moći da blokiraju bilo kakav mirovni sporazum.

Pročitajte OVDE o stanju na ukrajinskom frontu

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA