Najnovije

MILO PRISVOJIO KOMITE: Prećutao da su bili Srbi

U Nikšiću je danas, na Trgu Save Kovačevića, otkriven spomenik komitama.

Milo u Nikšiću (Foto: Jutjub)

Tom prilikom je predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je vreme pokazalo da žrtva crnogorskih komita nije bila uzaludna.

„LJudima koji nisu pristajali ni na tuđinsko, ni na savezničko ropstvo i poniženje. Koji nisu pristali da Crne Gore više ne bude, da se poništi njena velika istorija. Danas im država Crna Gora sa osećanjem duboke zahvalnosti odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna, prosperitetna i uvažena Crna Gora, za kakvu su se borili i koju su sanjali“, rekao je Đukanović.

Rajko Popović je kazao da kao potomak komita da je ljut i razočaran, iako bi trebalo da se raduje, zbog činjenice da se istorija prekraja, i govore neistine, dok je Igor Damjanović kazao da Pavlu Đurišiću, po danas demonstriranoj logici Mila Đukanovića, onaj spomenik u Gornjem Zaostru bio bi malo, Pavle posthumno zaslužuje i orden heroja antifašističke borbe“

Potomak zelenaša: Svi Crnogorci su Srbi

Kao potomak „zelenaške“ porodice i koja je u užoj familiji imala u komitskom pokretu i žrtava trebao bih da se danas radujem podizanju spomenika u Nikšiću, ali prekrajanju istorije i netačnih podataka zašto se borio komitski pokret i koji su ciljevi njihovi bili ostavljaju me ljutog i razočaranog, napisao je Rajko Popović na svom fb profilu, komentarišući „svečanost“ u Nikšiću.

Treba za vazda reći istinu da tada nije bilo nijednog Crnogorca koji se nacionalno izjašnjavao kao Crnogorac, no svi listom bili Srbi.

- Većina tadašnjih komita ako ne svi su bili za stvaranje zajedničke države ali da se vrate kralj Nikola i Petrovići, faktički bio je to dinastički sukob dede i unuka, naglasio je Popović.

- Današnji govor Mila Đukanovića u Nikšiću gde se Srbija i srpska vojska smatra za okupatora zaista ne pije vodu, a tek licemerno postavljanje venca od strane SUBNOR-a čiji su preci ubili neke od tih komita jednostavno podele se i dalje nastavljaju i ako podržavam izvanredan tekst Marka Kovačevića, naglasio je on.

Pola od ovih ljudi je došlo da vidi gospodara, a većina bjelaški potomci. Ojha!

Igor Damjanović, analitičar i kolumnista se na svom fb profilu osvrnuo na otkrivanje spomenika komitima u Nikšiću.

On je ukazao da kad bi Srbija primenila logiku Mila Đukanovića pod hitno bi trebala da podigne spomenike generalu Milanu Nediću, pukovniku Tanasiju Diniću i vojvodi Kosti Pećancu, herojima u Prvom, a kolaboracionistima u Drugom svetskom ratu, napisao je na svom Fejsbuk profilu, Igor Damjanović, analitičar, povodom otkrivanja spomenika „Komitskog pokreta“ u Nikšiću.

Damjanović: Po Milovoj logici Đurišić posthumno zaslužuje orden

Damjanović je citirao Mila Đukanovića, koji je po njegovim rečima „svečano otkrio zeleno staklo u kamenom ramu“:

„Sledbenici te ideje iz vremena Komitskog pokreta, ali i kasnije, završili su tokom Drugog svetskog rata kao saradnici okupatora. Bez obzira na motive i namere koje su ih odvele na tu stranu, njihovu kolaboraciju nemoguće je opravdati. Kao što zbog toga ne treba zaboraviti i poništiti njihove zasluge iz ranijeg vremena.“

Analizirajući Milove reči, Damjanović je dodao šta se dogodilo sa kolaboristima u Srbiji, među kojima je Nedić u iščekivanju presude izvršio samoubistvo, dok su Dinića osudili i striljali partizani posle oslobođenja, a Pećanca, zbog kolaboracije sa nemačkim okupatorom, likvidirali su četnici generala Draže Mihailovića.

„Pavlu Đurišiću, po danas demonstriranoj logici Mila Đukanovića, onaj spomenik u Gornjem Zaostru bio bi malo, Pavle posthumno zaslužuje i orden heroja antifašističke borbe“, zaključio je Damjanović.

O tajnama albanskih agenata pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otkrivanje spomenika komitama u Nikšiću

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA