Najnovije

HAOS: Dodik zazire da je hapšenje Dudakovića farsa, a Zvizdić objavio: „Branićemo svoje heroje“! (VIDEO)

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su rano jutros u Bihaću, Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

„Lišeni su slobode nekadašnjih zapovednici i pripadnici 5. korpusa Armije R BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine, a vrše se pretresi na 17 lokacija“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.
Slobode su lišili Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11 zapovednika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH.
Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina.
Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijama Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.
Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije „Maestral“.
Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.
Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o „montažama“ i „vađenju njegovih reči iz konteksta“.

Dodik: Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identifikuje Dudakovića

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je Srni da hapšenje Atifa Dudakovića, ratnog komandanta takozvane Armije RBiH, s aspekta prava nije zakasnelo, jer ratni zločin ne zastareva, ali je zakasnelo s aspekta pravde.
„Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predsednikom Republike Srpske podneo prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom“, rekao je Dodik Srni na molbu da prokomentariše današnje hapšenje Dudakovića.
Podsetivši da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identifikuje Atifa Dudakovića, predsednik Srpske je rekao da zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i uspostaljvanje veštačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.
„Da je ovo hapšenje usledilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, verovao bih u dobre namere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnelo hapšenje sa neizvesnim sudskim epilogom“, zaključio je Dodik.

Zvizdić: Ovo je tendencija izjednačavanja onih koji su branili BiH sa agresorima

Haošenje i pritvaranje heroja odbrane BiH, generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH, koja je odbranila Krajišnike i BiH od zločinačkih i genocidnih namera agresora, ocijenio je za Fenu predsedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić.
„Pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadležnim tužilačkim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju i prepoznatljivu namjeru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želimo vrlo jasno poručiti da pokušaj izjednačavanja krivice u broju i obimu izvršenih zločina u toku agresije na BiH neće uspjeti“, poručio je Zvizdić.
Po njegovim rečima, desetine logora u kojima su ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, preko 700 masovnih grobnica iz kojih se još uvek vade tijela ubijene dece, devojaka, mladića i staraca bošnjačke nacionalnosti, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja, razoreni gradovi i porušene džamije jasno dokazuju ko je bio i kakve su bili planovi okupatora i agresora, a ko su bili branioci, heroji i oslobodioci.
„Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske odbrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje“, zaključio je Zvizdić.
Vučić o Kosovu: Zar hoćete, da i ovo malo Srba izgine za neki mit, imaginarnu slavu? Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oteraće me s Kosova samo Vučićev potpis
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA