Najnovije

SVE OČI UPRTE U MERKELOVU: Sutra je samit evropskih lidera o izbeglicama

BRISEL – U sedištu EU sutra popodne održaće se mini-samit lidera deset država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbeglice stižu u Evropsku uniju, a posmatrači u Briselu slažu se da će ishod sastanka zavisiti gotovo u potpunosti od nemačke kancelarke Angele Merkel.
Angela Merkel (Foto: bundeskanzlerin.de)

Angela Merkel (Foto: bundeskanzlerin.de)

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas saopštio je juče da su lideri zemalja, uključujući i premijera Srbije Aleksandra Vučića, potvrdili učesće na vanrednom samitu u Briselu u nedelju. Osim šefova država i vlada Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Nemačke, na samitu će učetvovati najviši funkcioneri EU - predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta, kao i visoki komesar za izbeglice Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša. Jedini izuzetak je predsednik Makedonije Nikola Gruevski, koji je u Brisel šalje ministra spoljnih poslova Đorđa Ivanova. Shinas je novinarima u sedištu Evropske komisije rekao da se očekuje da se samit, koji je sazvao predsednik EK Žan-Klod Junker, završi usvajanjem zajedničke deklaracije o rešavanju migrantske krize. „Cilj je da ustanovimo kolektivni, pregogranični pristup kako bi se promenila situacija na terenu”, kazao je on. Portparol je podsetio da je stav Komisije da se migrantska kriza ne može rešavati jednostranim akcijama na nacionalnom nivou i da na zajedničke izazove treba odgovarati zajedničjim delovanjem.
Pročitajte još:IRAČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Naftna imperija Islamske države – 50 miliona dolara mesečno, 30 hiljada barela dnevno!KORIDOR ODBRANJEN: Islamisti proterani sa puta Hama-Alepo
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA