Najnovije

Tramp je poslao specijalni tim u Peking na pregovore, ali da li zaista može da obuzda Kinu?

Američki predsednik Donald Tramp poslao je specijali finansijski tim u Kinu na razgovore, kako bi se sprečio potencijalni tehnološki rat Vašingtona i Pekinga. Ipak, analitičari su skeptični, jer će Peking teško odustati od plana za preuzimanje liderske pozicije u svetu u toj oblasti.

Tramp i Đinping (Foto: Sinhua/ Pravda)

Sekretar finansija SAD Stiven Munčin poveo je trust mozgova među kojima su i predstavnik američke vlade za trgovinu Robert Lajtizer i sekretar za trgovinu Vilbur Ros. Visoka delegacija iz Vašingtona sastaje se danas sa ekonomskim savetnikom kineskog predsednika Si Đinpinga međutim, analitičari kažu da će dve strane teško pronaći zajednički jezik, s obzirom na veliki rivalitet u strateškim tehnologijama. Sam Tramp je poručio da očekuje da odnosi sa Pekingom ostanu na istoj ravni.

- Naš veliki finansijski tim je u Kini gde pokušava da ispregovara jednake uslove u trgovini - naveo je Tramp na Tviteru.

Želja američkog predsednika je da smanji hronični trgovinski deficit SAD za 100 milijardi dolara, i eventualno promeni poslovnu praksu na koje se žale kompanije. Naime, mnoge firme ističu da, da bi dobile pristup kineskom tržištu, moraju da podele svoje tehnologije sa kineskim partenerima.

Administracija Bele kuće zapretila je da će uvesti nove tarife u vrednosti od oko 150 milijardi dolara na kineska dobra, na šta je reagovao Peking najavljujući recipročne mere.

Spor se produbio nakon što je Kina pojačala napore da premaši zapadne industrijske lidere u naprednim tehnologijama. Sila sa istoka je posebno zainteresovana za proizvodnju poluprovodnika, silikonskih mozgova potrebnih za rad pametnih telefona, povezanih automobila, klaud kompjutera i veštačke inteligencije.

"Mejd in Čajna 2025"

Pod predsednikom Si Đinpingom, pokrenut je program poznat kao "Mejd in Čajna 2025" sa ciljem da od Kine napravi tehnološku super silu. Plan uglavnom podrazumeva subvencionisanje kineskih firmi, ali se u tu svrhu traži i od stranih kompanija da pružaju informacije o svojim tehnologijama.

Prema pisanju "Vašington posta", Peking će malo verovatno odstupiti i pedalj sa svog strateškog plana.

- "Mejd in Čajna 2025" je dugoročni plan razvoja Kine, tako da se generalni pravac uopšte neće menjati - rekao je profesor Ju Miaođije sa Univerziteta u Pekingu.

Kako je rekao, Kina će radije smanjiti trgovinski deficit uvozom visokotehnoloških proizvoda iz SAD, koji su trenutno čvrsto ograničeni.

U uspeh Trampovog tima sumnjaju i brojni analitičari, koji ističu i da bi put u Peking mogao da poveća rizik od uvođenja tarifa i pokretanja trgovinskog rata. Pritom, "Mejd in čajna 2025" poziva domaće proizvođače da obezbede 70 odsto zahteva kineskog tržišta za jeftinim čipovima. Trampova administracija bi tako merama mogla da pojača napore Kine da sama proizvodi i razvija industrije.

Kina sada troši 60 odsto zaliha poluprovodnika u svetu, ali sama proizvodi samo 16 odsto. Država zato godišnje troši oko 200 milijardi dolara na uvoz, na šta je 2015. godine dala više nego na sirovu naftu.

Stručnjaci tvrde da su kineski proizvođači oko pet godina u zaostatku u odnosu na SAD i azijske rivale. Dok kineski istraživači pokušavaju da pristignu konkurenciju, tehnologija se razvija, a novi materijali menjaju elektronsku industriju. Ipak, zbog spoljnih pritisaka, nije jasno koliko će se kineski ambiciozni planovi realizovati.

Evropa u strahu za naftu, Amerika za dolar, a Rusi i Kinezi ostvaruju istorijsko partnerstvo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Gardijan, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA