Najnovije

JEREMIĆ O KOSOVU: Na stolu je veoma opasan presedan - razmena teritorija, odnosno precrtavanje granica! (VIDEO)

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke koja je jedna od članica Saveza za Srbiju, izjavio je u Novom danu da su u zajednički opozicioni front stupili oni koji su danas u Srbiji "prava opozicija".

Vuk Jeremić (Foto: Jutjub)

"Koji ne sarađuju sa režimom ni u kojoj formi, ni na kom nivou. Verujem da to nije konačni spisak onih koji će biti u Savezu", rekao je Jeremić.

On dodaje da je od skoro jedan od uslova za pristupanje Savezu prihvatanje programa u 30 tačaka.

"Nije samo 'hajde, stupite u Savez da bi bili protiv (Aleksandra) Vučića', već da ovih 30 tačaka koje smo dogovorili pokušamo da sprovedemo u delo. Vrata su otvorena svima koji prihvate program i koji se obavežu da neće sarađivati sa režimom", ističe Jeremić.

Program je širok, dodaje Jeremić, i ocenjuje da predstavlja "zajednički imenitelj koji se pokazao da nije toliko mali".

"Odnosno da je dovoljno širok da oko njega možemo da se okupimo", zaključuje Jeremić.

On tvrdi da nije reč o antievropskoj konzervativnoj koaliciji, kako su je pojedini ocenili, i naglašava da Narodna stranka nije protiv Evrope već za "izgradnju društva u Srbiji koje bi bilo onakvo kako danas izgledaju moderna evropska društva".

Prema njegovim rečima, beogradski izbori su pokazali da fragmentirani nastup opozcije ne može da donese zadovoljavajući rezultat.

"Verujem da će na sledećim izborima rezultat biti daleko bolji od bilo kog rezultata koji je do sada postignut od 2012. godine", smatra Jeremić.

Jeremić kaže da u Savezu smatraju da je program od 30 tačaka od presudnog značaja kako bi zemlja počela da ponovo funkcioniše "kao normalna demokratska država u kojoj se poštuju ljudska prava i u kojoj postoji vladavina prava".

"Ovo nije utapanje u jednu stranku, blisko ćemo sarađivati i koordinisati nastup. Suština je da je to zajednički imenitelj oko kog smo mogli da objedinimo naše napore, ideje, ljude, resurse i da konačno predstavimo da postoji kontrateža koja ima priliku, šansu i kapacitet da uzdrma režim i dovede do promena", kaže on.

Jeremić kaže da je zamišljeno da prelazna vlada bude ekspertskog karaktera i oročena na godinu dana.

"Da pripremi normalne uslove za fer i poštene izbore, slobodne izbore za novu skupštinu, a Narodna stranka smatra da bi to trebalo da bude Ustavotvorna skupština", kaže Jeremić.

Odgovarajući na pitanje da li je Savez za Srbiju za članstvu u EU, Jeremić je rekao da se zalažu da se grade institucije i da država dostiže evropske standarde.

"Što se tiče članstva u EU, nakon poslednjih nastupa predsednika (Emanuela) Makrona to očito nije moguće u narednih deset godina. Zašto bi se sad delili na one koji su za i protiv članstva u EU kad to nije na stolu", kaže Jeremić.

On je najavio da će Savez za Srbiju biti formiran početkom septembra i da će Kosovo biti prvi veliki izazov sa kojim će se suočiti.

"Da stvar bude gora, na stolu je razmena teritorija, odnosno precrtavanje granica. Ne postoji država koja je u miru spremna da menja svoju granicu. To je veoma opasan presedan, jer bi sutra neko mogao da traži neku drugu promenu granice - na primer u Sandžaku ili ko zna već gde", rekao je Jeremić.

Jeremić ističe da predsednik Vučić često naglašava da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nije bilo povoljno za Srbiju.

"To je neistina. Savetodavno mišljenje je podvuklo validnost Rezolucije 1244 i ulogu Saveta bezbednosti u odlučivanju o eventualnoj državnosti Kosova. Konačni status ne može biti odlučen nigde do u Savetu bezbednosti", nalašava Jeremić.

Pročitajte OVDE kakve su to maske pale?

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA