Najnovije

ŽESTOKE OPTUŽBE RUSKE KOMPANIJE: Dali smo bolju ponudu za RTB "Bor", izabrali ste onu goru po Srbiju

Predstavnici kompanije "U gold", koja je bila jedna od dva ponuđača za kupovinu većinskog paketa Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, izrazili su nezadovoljstvo ne samo odlukom Vlade Srbije da se opredili za ponudu kineske kompanije Ziđing, nego i odnosom državnih organa Srbije prema ovoj kompaniji iz Rusije.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Predstavnici U golda smatraju da je njihova ponuda neuoporedivo bolja i povoljnija za državu Srbiju, kao i da je  nadležni nisu verno i na adekvatan način prezentovali javnosti u Srbiji. Osnovna kvalitativna razlika je što ponuda ruske kompanije ne predviđa samo zadržavanje postojećeg već povećanje broja zaposlenih  u RTB "Bor" i što je važnije znatno povećanje obima proizvodnje i realizacije, što bi budžetu države Srbije obezbedilo znatno veće finansijske prilive.

Pored očuvanja radnih mesta za 4880, nakon realizacije investicionog programa predloženog od “U golda”, ruska kompanije planira otvaranje još 1000 novih radnih mesta. Kineska kompanija Ziđing u narednih 6 godina predviđa proizvodnju od 120 000 do 150 000 dok ruska kompanija za isti period garantuje proizvodnju od 220 000 tona bakarnog koncentrata, što je ogromna razlika, između 70 000 i 100 000 tona.

Poređenja radi RTB Bor trenutno na godišnjem nivou proizvodi 35 000 tona od sopstvenog bakarnog koncentrata, što bi bilo povećanje 6 puta. “U gold” tvrdi da će godišnji promet u periodu od 2019.do 2024. iznositi 3,5 milijardi američkih dolara. Takođe se očekuje da će nivo poreskih dažbina u tom istom periodu od 2019.do 2024. premašiti 350 miliona američkih dolara. Predstavnici ruske kompanije ističu da se takođe podrazumeva njihovo preuzimanje dugova RTB “Bor” u visini od 200 miliona dolara, kao i da je njihova ponuda zasnovana na realnom a ne na friziranom biznis planu i da za svoj investicioni program garantuju bankarskim garancijama.

Takođe ističu da ih država još nije obavestila o kineskom biznis planu iako je to bila obavezna po zakonu, kao i da su oni spremni da angažaju relevantne međunarodne revizore da urade realnu analizu njihove ponude, uvereni da su oni pravi pobednici na ovom tenderu. Država bi obezbedila po osnovu povećanja zaposlenih i proizvodnje velike finansijske prilive a znatno bi se povećao i udeo RTB Bora u BDP zemlje. Imajući u vidu da je reč o bakru, izvoznom proizvodu u čijoj proizvodnji (za razliku od drugih, gde preovlađuju uvozne komponente poput FIATA) dominiraju domaće, dao bi se doprinos uravnoteženju trgovinske razmene zemlje. 

Predstavnici ruskoj kompanije ističu da su o svojim stavovima povodom prodaje RTB "Bor" obavestili nadležne organe Ruske Federacije i Republike Srbije.  

O pogibiji radnika koji su radili na izgradnji “Beograda na vodi” čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa ruskim geopolitičarem Leonidom Savinom.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA