Najnovije

PRIKAZANA RAKETA ZA SRPSKOG ''TERMINATORA'': Hibridni PVO sistem domaće proizvodnje (VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, u pratnji v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, juče su posetili Vojnotehniči institut gde je gostima organizovan prikaz naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Lice ministra sve govori (Foto: Jutjub)

Visoka delegacija se posebno zadržala kod mesta gde je prikazan trupni sistem PVO PASARS-16 ili „Terminator“. Ispred vozila koja je naoružano artiljerijskim sistemom koga čine PA top Bofors u kal.40mm prikazana je raketa kratkog dometa R-13M. Sa kombinacijom topovskog i raketnog naoružanja „Terminator“ postaje hibridni PVO sistem koji je idealan za pokrivanje oklopno-mehanizovanih jedinica u napadu.

„Terminator“ je produkt domaće pameti, tačnije inženjera Vojno-tehničkog instituta. Za platformu je upotrebljena specijalno dizajnirana platforma domaćeg proizvođača FAP-2206 BS/AV u pogonu 6h6. Na nju je integrisan vučni top L-70 „Boforos“ u snažnom kalibru 40mm. Ovaj top ima izvanredne karakteristike kada je u pitanju efektivni domet granata po daljini i visini. Posebno je opasan prilikom gađanja ciljeva na zemlji, gde koristi municiju koja je jača od one koje su koristile čuvene Prage.

Međutim u savremenim uslovima ovaj top nije dovoljan za ozbiljnije pokrivanje vazdušnog prostora. Da bi se dobio sistem koji efikasnije može da se suprotstavi vazdušnim objektima, neophodne su rakete. U tom cilju, inženjeri VTI su ovu prazninu pokušali da premoste specijalnom modifikacijom vazduhoplovnih raketa R-13M. Reč je o sovjetskim raketama klase vazduh-vazduh kratkog dometa, koje poseduju glave sa infracrvenim samonavođenjem. Odrađene su kapitalne modifikacije koje su ojačale pogonski blok rakete, čime se dobilo oružje koje efikasno može da se lansira sa zemlje. Prema rečima proivođača, ova raketa može da pogodi cilj na visini od 8000 metara, i na daljini do 12000 metara.

Pored značajnog ojačavanja pogonskog odseka, inženjeri VTI su integrisali i snažniju bojevu glavu sa savremenim blizinskim upaljačem. Posebno se radilo i na osavremenjivanju samonavođene infracrvene bojeve glave koja raketu usmerava na cilj.

Kako prenosi internet portal Vojske Srbije, tokom obilaska u Vojnotehničkom institutu moglo se videti više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Među njima svakako su najznačajniji borbeno oklopno vozilo lazar 3,artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani oganj – LRSV, modernizovani raketni sistem PVO KUB-M, radar P-40, automobil terenski FAP 2832, daljinski upravljiva besposadna platforma mali miloš, daljinski upravljana borbena stanica, samozaštitni ometač – ROSZ 1, osnova borbenog oklopnog vozila M16, te različite rakete, municija i upaljači. Osim toga, prikazan je i razvoj i usavršavanje kompleta lične opreme, kao i komplet zaštitne balističke opreme M-17.

Koji je najbolji avion prema ocenama kineskih pilota, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA