Najnovije

PUTIN PROPUŠTA NEMCE I FRANCUZE KROZ KERČKI MOREUZ: Uplovljavaju sa Ukrajincima na Azovsko more

Ruski predsednik Vladimir Putin složio se s predlogom nemačke kancelarke Angele Merkel da dopusti nemačkim i francuskim stručnjacima da uđu u Kerčki moreuz.

Kerčki moreuz (Foto: RIA Novosti)

To je 18. januara objavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Već pre više od mesec dana kancelarka Merkel zatražila je od predsednika Putina da dozvoli nemačkim stručnjacima da dođu na područje Kerčkog moreuza i vide kako se prolazi kroz ovo područje, s obzirom da moraju da se poštuju bezbednosni standardi ... I predsednik Putin se odmah složio", rekao je Lavrov novinarima na konferenciji o rezultatima pregovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Haiko Masom.

On je dodao da je Merkel nešto kasnije zatražila od nemačkih stručnjaka da dođu zajedno sa Francuzima, a Putin se takođe složio s tim.

Lavrov je rekao da mu je Mas predao predlogkoji '’objedinjuje ovo jednostavno putovanje u neku vrstu dokumenta koji mora da se dogovori sa Ukrajinom".

“Iskreno smo rekli, ako naše kolege budu zainteresovane za ono što je predsednik Putin obećao kancelarki Merkel, to se može učiniti danas, sutra, u bilo koje vreme. Ako je ideja da se sve ovo pretvori u neku vrstu političke procedure, u kojoj će ukrajinska strana doneti neke odluke, onda rizikujemo da budemo u istoj situaciji kao i normandijski format sa Štajnmajerovom formulom “, rekao je ruski ministar.

Sa svoje strane, Mas je pojasnio da je tek u petak razgovarao sa Lavrovom i da je predložio da Nemačka i Francuska razmotre pitanja vezana za obezbeđivanje slobodnog prolaza kroz Kerčki moreuz, i da u tom kontekstu Moskva nije mogla da ima tu informaciju unapred.

Podsećamo da je kriza u Kerčkom moreuzu započeta krajem prošle godine, kada su tri ukrajinska vojna broda uplovila u ruske teritorijalne vode, posle čega su njihove posade uhapšene od strane obalske straže FSB i prebačene u zatvor u Moskvu, gde se i danas nalaze.

Da li Srbija ide u NATO, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Početal napetosti u Kerčkom moreuzu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA