Najnovije

EKSKLUZIVNO ZA PRAVDU - ĐORĐE MAMULA: Konačno pravda za Handkea!

Nobelova nagrada za književnost za 2019. dodeljena je Peteru Handkeu. Dok je tokom devedesetih godina prošlog veka davao političke izjave i komentare, gubilo se iz vida i da je pisac, deo rok generacije, ljubitelj Bitlsa. 

Đorđe Mamula (Foto: Jutjub)

Piše: Đorđe P. Mamula

Kod onih koji su ga oštro kritikovali zbog političkih stavova došlo je do transfera negativnih političkih ocena o njegovoj ličnosti, na književno delo koje je stvorio, a i ono nije često spominjano. Godine 1989. je zbog njegovih političkih stavova sa repertoara pozorišta u Francuskoj sklonjen pozorišni komad, iako je u Francuskoj zakonom zabranjeno da se umetnička dela iz političkih razloga ne uklanjaju iz programa. To je razumljivo, jer takva praksa uvodi delikt mišljenja (ne verbalni delikt). Ipak, izvinjavao se zbog nekih političkih izjava. Nije uvek uočavao da je istina u celini, reagovao je impulsivno, ocenjivao na osnovu prvog utiska. Kasnio je sa kritičkim osvrtom na sopstveni račun. Navijački nastupao i verbalno prekoračivao granice slobode drugih. Po majci Slovenac, teško je doživeo raspad Jugoslavije i bombe na SRJ.

Iz književnog rada, sveta mašte i imaginacije, nije lako prelazio na teren real politike. Pokušavao je da brani politiku Slobodana Miloševića. Govorio mu je na sahrani. “Udaljen” je iz zapadno evropske intelektualne zajednice, vratio je Bihnerovu književnu nagradu nagradu, jer su se nemački političari umešali da je nedobije. Napustio je Katoličku crkvu, razočaran jer nije bilo ozbiljne reakcije zbog bombardovanja SRJ.

Doduše i Zapad je Miloševića ocenjivao od ocene da je "balkanski kasapin“, do toga da je "nezaobilazni faktor mira i stabilnosti na Balkanu".

Ali Handke nije dobio Nobelovu nagradu za svoju prirodu ili političke ocene aktera na političkoj sceni, već za književnost.

Znao je Handke, da je jedan drugi Austrijanac, Kurt Valdhajm, u dva mandata dični generalni sekretar OUN, proteran iz SAD, zbog saznanja o ratnim zločinima koje je počinio za vreme Drugog svetskog rata, na Kozari (dobio Pavelićev orden) kod Pljevalja i nad Jevrejima na području Soluna. Znali su to i Englezi i Amerikanci i Sovjeti. Znala je i vlast u Jugoslaviji. Ćutalo se jer su to nalagali interesi navedenih pobednika u Drugom svetskom ratu.

Đorđe Mamula (Foto: Pravda)

Kurt Valdhajm 1986. postaje sa rečenom biografijom predsednik Austrije, član je Austrijske narodne stranke, čiji je predsednik danas Sebastijan Kurc. Bio je član Nacističke partije i doktor prava. Uostalom leglo nacizma je Austrija.

Valdhajma su kao predsednika Austrije, jedino posetila tri predsednika država, Hrvatske, Tuđman („Hrvatskoj je bio potreban rat“) BiH, Alija Izetbegović („Žrtvovaću mir, radi suvereniteta Bosne“) i Vaclav Havel, jedan od inspiratora bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Tada je satiričar Vladimir Jovićević Jov rekao: „Beograd nije Prag Vašingtona“.

Ranije je, ali tek od devedesetih, u Bih osporavana Nobelova nagrada Ivi Andriću, danas se osporava Peteru Handkeu u istom političkom krugu. Osporava mu je i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske. A sporna je i na Kosovu i Metohiji.

Valja se setiti da je Vim Venders, 1987. režirao film “Nebo nad Berlinom” (Zlatna palma, Kan, za režiju) po scenariju Petera Hendkea, a molbi Vima Vendersa.

Nobelovac (1997.) Dario Fo, Italijan, teško je optuživao vladu Italije da snosi veliku odgovornost zbog stanja na Kosmetu, da je jedan od prvih aktera bombardovanja Jugoslavije i da je pasivno posmatrala zločine koje nad Srbima čini OVK.

Engleski pisac, nobelovac (2005.) Harold Pinter je osudio vladu Toni Blera zbog bombardovanja SRJ, optužujući je za stradanje ljudi i posebno dece.

Tokom bombardovanja, SRJ je posetio i svetski poznati violinista Najdžel Kenedi, Britanac, dajući pre svega podršku građanima i posebno poštovaocima umetnosti.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2004. Austrijanka Elfride Jelinek je tada rekla da ona zna da je nagradu dobila da je ne bi dobio Peter Handke.

Zbog brojnih i vrlo značajnih pozorišnih dela, dodeljena mu je Ibzenova nagrada za doprinos pozorišnoj umetnosti. Nagradu dodeljuje Vlada Kraljevine Norveške i u pozorišnoj umetnosti je ravna Nobelovoj nagradi. To je bilo 2014. I prvi nagoveštaj mogućih promena na Zapadu. Tramp je danas pred kampanjom za drugi mandat. Britanija izlazi iz EU, a jača i Višegradska grupa. Izgleda da Handke nije više bio preventivno sumnjiv.

Odoleo je velikom nerazumevanju. Bio je sam protiv mnogih. Mnogi njegovi politički kritičari ostaće poznati po tome što su njega kritikovali.

Harold Pinter i Peter Handke su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pročitajte OVDE šta je Mamula rekao o dodeli Ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA