Najnovije

NEPRIJATELJ JE OTKRIO SVE TAJNE: Rusi upali u američku bazu! Kamere uhvatile čudne poruke koje su im ostavili! (VIDEO)

Predstavnici ruskih televizijskih kanala prvi put su posetili napuštenu američku vojnu bazu u provinciji Alep na severu Sirije.

Američka baza u Siriji (Foto: Jutjub)

- Obilazak je bio u okolini sela Um Mial u blizini grada Manbidž. Grupu dopisnika ruskih televizija pratili su ruska vojna policija i specijalne snage sirijske vojske - saopštio je predstavnik vojne policije Oružanih snaga Rusije.

- Na spoljnom perimetru baza kod Um Miala opremljena je stražarskom kulom sa osvetljenjem i okružena gabionskom ogradom. Ove brzo montirajuče visoke ograde napravljene su od žičanih okvira i guste tkanine ispunjene peskom pomoću utovarivača. Unutar vojnog kampa opremljenog sa dve kule za komunikacije i transformatorskim kabinama, na drvenim platformama postavljeno je nekoliko pneumatskih šatora za 15 osoba. Postoje i skladišta medicinske opreme. Praktično sve je u dobrom stanju - ispričao je on.

Baza kod Um Miala, kao i slični vojni objekat u blizini sela Dadat severno od Manbidža, pojavila se 2017. godine kada su kurdske formacije uz podršku SAD osvojile ove oblasti od militanata grupe ID. Obe baze formirane su za patroliranje severnim delovima Sirije, tada pod kontrolom kurdskih autonomaša koji su imali proameričke stavove.

Među novinarima je bio dopisnik zvaničnog televizijskog kanala Ministarstva odbrane Rusije Zvezda. On je predvodio obilazak ostataka baze, koja je izgrađena pre oko tri godine i nalazi se na oko 7 km od samog grada Manbidža.

U bazi je bilo smešteno blizu 300 američkih vojnika i 15 vozila kojima su oni patrolirali ovom oblašću.

"Izgleda da su američke snage uspele da evakuišu samo oružje, municiju i vozila, čak nisu uspele ni da zapale bazu. Međutim, čini se da su Amerikanci sasvim dobro shvatili ko će doći da ih zameni. Širom baze pronalazimo poruke za Ruse“, objasnio je dopisnik pokazujući na improvizovan crtež orla sa frazom "Amerika posmatra — uvek posmatra" napisanom na njegovom perju.

Takođe je pokazao i knjigu sa porukom na njenim koricama: „S ljubavlju, od američke vojske“.

Dopisnik drugog medija, NJuz fronta, objavio je snimak "poruke za Ruse", na kom se vidi tabla sa porukom "VOLIMO SAD, srce, Rusija@ realDONALDTRUMP“ (zvanični nalog američkog predsednika na Tviteru), aludirajući na navodnu povezanost ruske administracije sa Trampovom predsedničkom kampanjom 2016. godine.

Na drugoj tabli navodi se da je američki brend „Najk“ bolji od „Adidasa“ (nemačke marke odeće koju preferiraju Rusi, kako se smatra u američkoj pop kulturi) i da je viski bolji od votke.

U objektu, koji je pre samo nekoliko dana zauzela sirijska vojska, bili su stacionirani američki vojnici koji su koordinirali dejstva borbenih aviona sa prednjih položaja. Kada je Ankara početkom oktobra objavila da počinje operaciju "Izvor mira" na severu Sirije, a turske trupe se približile Manbidžu, Amerikanci su brzo napustili baze, uspevši da pokupe samo oružje i opremu.

U objektu, koji je pre samo nekoliko dana zauzela sirijska vojska, bili su stacionirani američki vojnici koji su koordinisali dejstva borbenih aviona sa prednjih položaja. Kada je Ankara početkom oktobra objavila o početku operacije ''Izvor mira'' na severu Sirije, a turske trupe se približile Manbidžu, Amerikanci su brzo napustili baze, uspevši da pokupe samo oružje i opremu.

Grad Manbidž, 85km istočno od Alepa, oslobodili su kurdski odredi narodne samoodbrambene u avgustu 2016. godine. Ranije je grad služio kao uporište terorista DAEŠ-a koji su ga zauzeli od militanata takozvane umerene opozicije. Ministarstvo odbrane Rusije je 15. oktobra sapštilo da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad Manbidžom i njegovom okolinom. Istovremeno su američke trupe napustile svoje baze u okolini naselja Dadat i Um Mial, odlazeći u pravcu sirijsko-iračke granice. Trenutno Dadat i Um Mial drže sirijske vladine snage.

Pročitajte OVDE  šta to traži šezdeset poslanika francuskog parlamenta.

Izvor: novosti. rs/rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA