Najnovije

OVAKO SU RADILE SRPSKE TAJNE SLUŽBE KROZ ISTORIJU: Od Stefana Nemanje preko Obrenovića i Karađorđevića do Krcuna i Leke Rankovića...

Fasciniranost Srba obaveštajnim službama je veoma poznata, a u današnje vreme doživela je pravu renesansu. Saznati šta protivnik misli, priprema je bio najvažniji zadatak svih vladara, pa tako još od postanka srpske srednjovekovne države.

Aleksandar Karađorđević (Foto: Jutjub)

"Uhode" kako su ih nekada zvali imali su veliki značaj od formiranja srpske srednjovekovne države, da bi svoj vrhunac dostigle u vreme vladavine Cara Dušana, koji je razvio sistem prikupljanja informacija odnosno ono što se zove danas špijunaža.

Poznato je da su Dušanove "uhode" odigrale presudnu ulogu u bici na Velbuždu. Uhode su takođe imale važnu ulogu pred sam Kosovski boj, kada su uoči bitke detaljno ispitale i poručile rapored turske vojske. Taj detalj je taakođe ostao zabeležen i na čuvenom domaćem filmu Boj na Kosovu, koji je snimljen povodom 600. godina od Kosovske bitke. Scena sa špijunima koji obaveštavaju kneza Lazara o turskoj vojsci, brojnosti i opremljenosti je svakako zanimljiva.

Posle propasti srpske srednjovekovne države, špijunaža je dobila drugačiji značaj, da bi se ponovo obnovila njena uloga u borbi za samostalnost i oslobođenje od Osmanlija. Međutim, tu takođe nije sve bilo sjajno, jer osim za borbu protiv Turaka u vreme Karađorđeve vlasti preduzimane su mere progona onih koji su se usudili da vređaju državu. Za to je bila predviđana najstroža kazna.

Tada su naši špijuni poruke predavali uglavnom usmeno, a korišćena je i tehnika "tajnopisa". Pisma su pisana "na limunu" odnosno kako su zvali nevidljivo mastilo i "rastopljenim barutom".

Kuriri su se prerušavali u Turke, prosjake, bogalje, kaluđere, trgovce... Iz tog vremena nam dolazi i prvi savremeni ministar policije, a to je bio prvi policijski popečitelj Jakov Nenadović.

Knez Miloš se u prepisci sa ruskim poslanstvom u Carigradu služio šiframa. Poverljiva pisma pisana su limunovim sokom koji se na hartiji osuši, izbledi i prividno nestane.

Kada se takvo pismo stavi iznad vatre tada se pojavi ono što je pisano. Takvo pismo se prenosilo kao pismo koje je sa jedne strane pisano mastilom, a sa druge limunom.

Knez Mihailo je imao deo policije koji je vodio brigu o sigurnosti, miru i poretku. Tada se postepeno odvajaju poslovi javne od poslova državne bezbednosti.

Kralj Milan Obrenović osnovao je Odeljenje za poverljive policijske poslove, po ugledu na slične uredbe tajnih policija Francuske i Austrougarske.

Aleksandar Obrenović je doneo odluku o osnivanju Posebne službe za poslove bezbednosne zaštite. Tim činom je stvorena okosnica nove službe bezbednosti, i u Srbiji su po prvi put institucionalno organizovani civilno-bezbednosno-obaveštajni poslovi.

Komunistički period OZN i UDB je ne baš sjajna, još uvek neistražena priča.

Pročitajte OVDE   nepoznate detalje iz istorije našeg naroda.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA