Najnovije

JEDNIM POTEZOM OBESMISLILI LASERSKO ORUŽJE! Kina razvija deflektore zbog kojih će vrhunska američka tehnologija biti beskorisna

Iako je, navodno, kontraadmiral kineske mornarice Žang Žaožong, kako se izveštava, jednostavno se našalio kada je rekao da je gusti smog koji se nalazi u kineskim gradovima najbolja odbrana od vojnih lasera, Peking je u stvari uložio na više primenljivih načina za borbu protiv vrhunske tehnologije. SAD trenutno žele da ga dobiju, objavio je "South China morning Post" pozivajući se na naučnike te zemlje i pribavljena dokumenta.

Lasersko oružje (Foto: jutjub)

Prema medijima, Kina je pokrenula nekoliko istraživačkih projekata za razvoj posebnog oružja koje bi moglo biti ranjivo na lasere, poput raketa ili bespilotnih letelica. Očekuje se da će efekat biti da odbije ili rasprši laserski snop, smanjujući tako njegovu snagu i čineći ga bezopasnim.

Ipak, tehnologija nije savršena, jer zahteva od defanzivaca da tačno znaju koju vrstu lasera ​​će neprijatelj koristiti, rekao je  profesor Huang Cenguang sa Kineske akademije nauka. Dodao je da se o vrsti lasera ​​može zaključiti upotrebom informacija o laseru dostupnom javnosti, kao što su veličina, potrošnja električne energije, glavne komponente i metode generisanja lasera.

Testovi za lasersko oružje u SAD-u

Ta vest stiže ubrzo nakon što je otkriveno nešto što je izgledalo poput optičkog sjajnog mornaričkog presretača lasera ODIN (Optical Dazzling Interdictor Navy) instaliranog na prednjoj palubi razarača klase Arleig Burke koji je već korišćen za testiranje vojnog razvoj u prošlosti. Izveštaj je u korelaciji s najavljenim američkim planovima da započnu testiranje svog laserskog naoružanja do kraja 2019. godine.

Testovi američkog ratnog vazduhoplovstva ATHENA lasera sposobnidž da neutrališu više ciljeva je samo jedan od nekoliko lasera ​​razvijenih za američku mornaricu zajedno sa sazrevanjem laserske tehnologije čvrstog stanja (SSL-TM), robusnim laserskim visokoenergetskim laserom (RHEL) i visokoenergetskim laserskim brojačem-ASCM programom (HELCAP). Očekuje se da će ovo oružje pomoći američkim brodovima da obore neprijateljske bespilotne letelice, pa čak i rakete koje traže toplotu.

SSL-TM nedavno je viđen ispred objekta glavnog američkog vojnog izvođača “Northrop Grumman”, pripremljenog za transport. Mediji su naveli da će uskoro biti postavljen na jurišnom brodu USS Portland na pristaništu San Diego.

Koje oružje je dobilo ime po Slovenskom Bogu vetra i oluje i da li opravdava svoj naziv, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA