Najnovije

I PALESTINCI ČISTE PUSTINJU: Novi proboj sirijske vojske u južnom Idlibu i prodiranje ka Marat Al-Numanu!

Nakon što su grupe sirijske Al-Kaide prošle nedelje raketirale stambene četvrti Alepa i ubile sedam civila a oko dvadeset teže ranili, vladine snage su odgovorile žestokom vatrom iz svog raspoloživog artiljerijskog oruđa po položajima terorista u Idlibu. Očekivalo se da će vladine snage krenuti u proboj na tom delu fronta, ali je napad pokrenut na jugoistoku „islamističkog rezervata“ u pravcu grada Marat Al-Numan.

Livija Al Kuds (Foto: Jutjub)

U nedelju su sirijske vladine snage krenule u proboj neprijateljskih linija odbrane i uspele zauzeti naselje Al-Mušayrifa. Mesto je oslobođeno nakon teških borbi s teroristima Al-Nusra Fronta, vodeće grupe u krovnoj koaliciji Hadžat Tahrir Al-Šam.

U izvešću sirijske vojske, potvrđenom i od strane takozvanog Sirijskog opservatorija za ljudska prava iz Londona, se navodi kako su sukobi doveli i do uklanjanja određenog broja terorista i uništavanja oružja s kojim su raspolagali. Preostali militanti su pobegli u područja na jugu islamističke enklave.

Sirijska vojska je 14. novembra preuzela kontrolu nad selima Al-Luveibde Garbija i Tal Kazna na južnom delu Idliba, nakon što su iz tog područja očišćeni poslednji ostaci stranih militanata.

Juče je ofenziva nastavljena i oslobođeno je selo Um Kalakil, a vladine snage su nastavile napredovati i sinoć su se borile za mesto Al-Farja u jugoistočnom delu Idliba.

Tokom kopnenih operacija je sirijsko i rusko zrakoplovstvo tuklo po logističkim pravcima iz smera Marat Al-Numana, kako bi onemogućili slanje pojačanja i vojne tehnike skupini oko koje se uz tom delu pokušava stvoriti stvara okruženje, uz ostavljanje jednog koridora za beg na sever pokrajine, kao što je bio slučaj u nedavnoj operaciji oslobađanja Kan Šaykuna i šireg područja severne Hame i južnog Idliba.

Da je ova kampanja povezana s napadom na civile Alppa svedoči učestvovanje u ofanzivi palestinske borbene grupe Livija Al-Kuds, koja se nedavno pridružila snagama 25. grupe za specijalne misije i 5. legiji sirijske vojske na jugoistoku Idliba.

Livija Al-Kuds, formalno „brigada“ u čijim je redovima na hiljade Palestinaca, uglavnom iz izbegličkih logora Handarat i Nayrab u Alepu, igrala je važnu ulogu u napretku vladinih snaga u najnovijoj kampanji, jer su njihove jedinice pomogle u oslobađanju sela Tal Zarzur i grada Um Kalakil.

Pored učestvovanja u ofanzivi na jugoistoku Idliba, Livija Al-Kuds ima trupe u regiji Badija Al-Šam u Homsu i Deir Ez-Zoru, gde trenutno učestvuju u operacijama čišćenja širokih pustinjskih područja od preostalih pripadnika takozvane „Islamske države“.

Ovo je verovatno jedna od najmoćnijih palestinskih paravojnih snaga u Siriji. Borci Livija Al-Kuds milicija su dokazali kao udarna sila u borbi, posebno protiv terorističkih skupina poput Hadžat Tahrir Al-Šam i ID. Ranije ove godine su   zadaću obuke palestinskih boraca na sebe preuzele ruske specijalne snage stacionirane u Hmejmijmu, koje su posebno za taj zadatak prebačene u Alepo.

Rusija pozvala Kurde da se pridruže sirijskoj vojsci na severu Sirije. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA