Najnovije

ANKARA IH NEĆE DOBITI, ŠTA SADA, HOĆE LI PROPASTI?! Norveška tajnim izveštajem dovodi u pitanje učinkovitost i sigurnost aviona F-35

Pentagoni i američki zakonodavci rade na planovima šta učiniti sa šest aviona F-35A koji su već izgrađeni za Tursku, jer se čini da ih Ankara neće moći kupiti. Milioni dolara izdvajaju se za skladištenje naprednih aviona, a čini se kako će ih sada kupiti Pentagon. Ovo nije jedini problem, jer je Turska kupac za ukupno 116 aviona F-35 i američki vojno-industrijski kompleks, ako Vašington ostane dosledan u svom ultimatumu Ankari, ovu narudžbinu mora poništiti ili pronaći nove kupce. Jedan od njih je i Norveška.

Borbeni avion F-35 (Foto: pixabay. com)

Skupi i napredni borbeni avioni F-35 postat će nova okosnica norveških oružanih snaga. No, njihovu učinkovitost i sigurnost su dovele u pitanje kritike od strane Glavnog ureda za reviziju u skandinavske zemlje.

Glavni ured za reviziju Norveške izložio je niz kritika na račun vlade o novim borbenim avionima F-35, a izveštaj je poslat u parlament. Ovo je tajni izveštaj i stoga je klasifikovan kao „strogo tajni dokument“.

Ministar obrane Norveške, Frank Bake-Jensen, objasnio je da su se zapovednik obrane zemlje, admiral Hakon Brun-Hansen, kao i ured generalnog revizora složili da rezultate izveštaja čuvaju u tajnosti. Ni ozbiljnost kritika ni stepen poverljivosti neće biti objavljeni, ali je potvrđen opšti sadržaj dokumenta.

“Provera operativnih sposobnosti borbenih aviona uključuje moguće manjkavosti i ranjivosti u održavanju, logistici i dopunjavanju goriva, baza i zaštite našeg vazdušnog prostora”, rekao je ministar obrane Frank Bake-Jensen za list Klasekampen.

Prema norveškom ministru Bake-Jensenu, ove su informacije od velike vrednosti za operacije prikupljanja podataka od strane stranih službi i zato je izveštaj generalnog revizora svrstan pod “tajno” i neće se deliti javnosti.

Jedna tajna izjava o izveštaju će biti poslata ministru obrane i norveškom ministru spoljnih poslova, za koju će odbor dati preporuku za rezerviranu verziju za parlament pre Božića. Parlamentarna rasprava o kritikama i nedostacima na koje upućuje Glavni ured za reviziju Norveške takođe će biti tajna, kao i zapisnici sednica.

Neki norveški parlamentarci se protive merama poduzetim u vezi s kritikama glavnog revizora i što one neće biti objavljene.

Generalni ured za reviziju bio je zadužen za procenu vazduhoplovne infrastrukture i njezine operativne sposobnosti tokom prelaza s flote starih norveških aviona F-16 na nove F-35. Transformacija vazdušne flote uključuje nove postupke održavanja, logističke i nabavne funkcije, nove baze i sisteme njihove obrane, linije zapovedanja i upravljanja avionima i političko upravljanje od strane ministarstva obrane. Kao što vidimo, zamena aviona F-16 s višenamenskom borbenom letelicom pete generacije F-35 nije samo rešiti se starih i na njihovo mesto rasporediti nove, već se radi o modernizaciji celog sistema, što je proces u kojem je, osim na samim vazduhoplovima, Glavni ured za reviziju Norveške pronašao niz kritičnih nedostataka.

Norveška se odlučila na kupovinu 52 borbena aviona F-35, kako bi zamenila staru flotu F-16, za koju je planirano da se zameni od ove godine. Dok se ukupni troškovi procenjuju na 85,1 milijardu norveških kruna, što je preko 9,2 milijarde dolara, list Bergens Tidende je ranije ove godine saznao kako bi troškovi mogli doseći 10,4 milijarde dolara. Borbeni vazduhoplovi F-35, ako parlament i vlada zanemare izveštaje ili postave uslove prihvatljive za američku stranu, što je upitno, još uvek neće biti potpuno operativni do 2025. godine.

Amerika je lansirala zabranjenu raketu! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: logicno. com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA