Najnovije

SMOR U IDLIBU! DŽIHADISTI HTŠ NAŠLI NOVU ZANIMACIJU! Pošto ne smeju na SAA jer su kukavice, evo na koga su udarili

Nekoliko boraca iz militantne grupe Fajlak al-Šam, koju podržava Turska, povređeno je 20. marta, kada su naoružani napadači Hadžat Tahrir al-Šama (HTŠ) otvorili vatru na njihov kontrolni punkt u blizini grada Armanaza u severnom Idlibu.

DŽihadisti Hadžat Tahrir al Šama (Foto: Southfront)

Pro-opozicioni informativni list “Enab Baladi” javlja da su napadači HTŠ-a isprovocirali borce Fajlak al-Šama, a zatim su otvorili vatru na njih bez jasnog razloga.

- Napadači HTŠ-a su provocirali i maltretirali borce Fajlak-al-Šama podizanjem zastave svoje grupe (u blizini kontrolnog punkta Fajlak al-Šama) - rekao je očevidac za Enab Baladi.

Dan ranije, HTŠ je silom preuzeo kontrolni punkt Fajlak al-Šama u gradu Kafr Takharim, u blizini Armanaza. Ovaj korak doveo je do protesta lokalnog stanovništva koji su odbacili prisustvo terorističkih grupa u blizini njihovog grada.

Fajlak al-Šam je poznat kao ključni zastupnik Turske u provinciji Idlib i deo je takozvanog saveza Nacionalnog fronta za oslobođenje (NFL). Tokom protekle dve godine, grupa je iskoristila svoje čvrste odnose sa Turskom da služi interesima HTŠ-a u regionu pružajući mu vojnu i političku podršku.

Očigledno, sve ove usluge nisu značile ništa za HTŠ, što je poznato po eliminaciji njihovih saveznika. Ranije ove godine, teroristička grupa je eliminisala jednog od svojih glavnih saveznika - “Pokret Nour al-Din al-Zenki”.

Lokalni posmatrači veruju da teroristička grupa radi na proširenju svog uticaja na severu Idliba, posebno u blizini granice sa Turskom. Kafr Takharim i Armanaz nalaze se na putu koji povezuje centar grada Idliba sa turskom granicom.

Fajlak al-Šam do sada nije odgovorio ili čak komentarisao ove aktivnosti HTŠ-a. Očekuje se da će Hadžat Tahrir al-Šam nastaviti da sprovodi slične akcije narednih dana. Ako se to dogodi, grupa koju podržavaju Turci verovatno će predati svoje oružje i povući se na područja pod turskom okupacijom u severnom Alepu, slično onome što je učinio “Pokret Nour al-Din al-Zenki”.

Amerikanci spremaju napade na ruske avione Su-57. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski avioni počeli su sa ponovnim selektivnim bombardovanjem Idliba, gađajući samo položaje najradikalnijih grupa militanata Al Kaide.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA