Najnovije

TROJANSKI KONJ: Novo “superoružje” američke vojske - Mreža taktičkih podzemnih tunela!

Nakon odluke da se Pentagonu dodeli 135 milijardi dolara za razradu i uvežbavanje nove strategije “trojanskog konja” u borbi protiv Rusije i Kine, američka vlada je agenciju DARPA zadužila da razradi projekt “Andermajner”, kojem je cilj “demonstrirati izvedivost brze izgradnje taktičkih mreža tunela koje omogućuju sigurno i odgovorno snabdevanje trupa na frontu”.

Marinci (Foto: Pixabay. com)

Majkl Pek za The National Interest piše kako američka vojska mrzi tunele.

“Japanci su ih koristili na Ivo DŽimi za iznenadne napade na američke vojnike. Vijetkong je prisilio američke snage da stvore “tunelske pacove” za otkrivanje i “čišćenje” ubojitih tunela. Severna Koreja i Iran ih danas koriste kako bi zaštitili svoje vojne nuklearne programe, dok je ID sejao smrt iz i tunela u Avganistanu, Iraku i Siriji. Čak je i Izrael otkrio da tuneli Hezbolaha i Hamasa prodiru ispod njegovih granica”, piše Majkl Pek.

Cilj projekta “Andermajner” Ministarstva za razvoj Sjedinjenih Država (DARPA) je “demonstrovati sposobnost brzog stvaranja mreža taktičkih tunela koji će omogućiti pouzdano i brzo snabdevanje  trupa”.

Nije da u Sjedinjenim Američkim Državama nisu znali da grade tunele. Američka industrija je prilično sposobna graditi ih na ruti glavnih cesta i druge infrastrukture. Osim toga, Pentagon posvećuje i veliku pažnju tehnologijama za otkrivanje i uništavanje tunela. Međutim, Vašingtonu nedostaje znanja za kopanje tunela na bojištu.

“Nijedan deo Pentagona nije specijalizovan za kopanje taktičkih tunela”, kaže DARPA.

“U delu projekta “Andermajner” se planiraju iskopati ofanzivne komunikacijske linije, instalirati u njima senzori i stvoriti koncept operacija koja zaobilaze trenutna ograničenja. Mreža taktičkih tunela može dati pouzdanu logistiku, omogućujući takve koncepte operacija kao što su brza akumulacija zaliha na određenom mestu uoči same operacije ili osiguravanje snabdevanja vojnika koji se kreću kroz određeno područje”, dalje pojašnjava DARPA.

Tokom prve faze projekta “Andermajner”, koja će koštati 11 miliona dolara, DARPA će oceniti delotvornost metoda bušenja i izgradnje tunela  u smislu promera, brzine, dužine, dubine, grananja, radijusa savijanja, tačnosti, strukturnog integriteta i infrastrukturnih i logističkih ograničenja.

Taktički tuneli nude nekoliko prednosti. Konkretno, oni će omogućiti američkim trupama da deluju izolovano od matičnih baza i linija snabdevanja. Osim toga, bojištu će dodati novu dimenziju rata – podzemlje.

DARPA navodi različite dimenzije i modele, ali svi više liče na tunele kojima se Vijetkong nekada kretao na bojištu, nego na velike industrijske tunelske komplekse Irana i Severne Koreje.

Zanimljivo je da DARPA govori o tunelima samo kao način za snabdevanje vojnika. Nema nagoveštaja da će američki vojnici puzati pod zemljom, iako bi to bio sledeći logičan korak. Ipak, agencija je primetila da se tuneli mogu koristiti i tokom operacija spašavanja, što sugerira da bi kroz njih vojnici mogli pobeći, ako bude potrebno.

Zanimljivo je i to da DARPA želi tehnologiju za kopanje tunela koja može izbeći “veštačko zakopane prepreke”. Verojatno su to veštačke prepreke koje bi neprijatelj postavio u zemlju kako bi sprečio američke tunele, kao što su improvizovane ili moderne industrijske eksplozivne naprave. Kopanje tunela može biti korisno, ali je i dalje opasno.

“Oni su skupo i nezgodno sredstvo snabdevanja, a ako američka vojska oseća potrebu da ide u podzemlje, to je dokaz da je delovanje iznad zemlje postalo preopasno. Istovremeno u projektu “Andermajner” ima pesničke pravde. Nakon što su američki neprijatelji godinama koristili tunele protiv njih, američki vojnici su dobili priliku da im uzvrate”, zaključuje list.

Nigde se na navodi u kojim bi to područjima američka vojska koristila ove tunele, kao ni koje su to operacije, što je logično. Ovaj odgovor se prepušta mašti vojnih analitičara i čitalaca, koji su odnedavno zatrpani raznim inovativnim metodama kojima SAD žele zadržati “globalnu stratešku nadmoć”.

Pročitajte OVDE šta je to Putin presekao i potpisao.

Izvor: logicno.com/Nermin N./The National Interest 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA