Najnovije

ŠOK! SAUDIJCI OBEĆALI MILIONE DOLARA KALIFI HAFTARU: Nećete verovati zašto (VIDEO)

Libijski feldmaršal Kalifa Haftar dobio je obećanje od Saudijske Arabije da će poslati desetine miliona dolara za finansiranje vojne ofanzive za preuzimanje glavnog grada Tripolija i svrgavanje međunarodno priznate vlade, navodi se u izveštaju koji je objavio "Vol strit žurnal" u petak.

LNA u prodoru (Foto: Jutjub)

Saudijska Arabija obećala je na desetine miliona dolara za plaćanje operacije, izjavili su viši savetnici saudijske vlade za “Vol strit žurnal”. Ponuda je stigla tokom posete Kalife Haftara Saudijskoj Arabiji koja je bila samo jedan od nekoliko sastanaka koje je Haftar imao sa stranim zvaničnicima nedeljama i danima pre početka vojne kampanje 4. aprila.

Sjedinjene Države i Evropska unija su pozvale Haftara da izbegava vojni sukob, druge sile su slale oružje, sredstva i drugu podršku koja je pomogla Haftarovoj vojsci da preuzme kontrolu nad naftom bogatom Libijom, navodi se u izveštaju. Hafter je najjači od svih ratnih zapovednika u istočnoj Libiji nakon islamističkog ustanka koji su podržale SAD i EU, a kojim je zbačen i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi 2011. godine.

Hafter pokušava da ujedini Libiju tako što će svrgnuti priznatu Vladu Nacionalnog dogovora (GNA), koja se nalazi u Tripoliju, ali ima malo ovlasti izvan glavnog grada.

Gadafijevci na strani Kalife Haftara. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Libijska nacionalna armija oborila avion GNA tokom napredovanja na jugu Tripolija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA