Najnovije

„Drski“ libijski general odbija pregovore: LNA ušla u predgrađe Tripolija (VIDEO)

Komandant Libijske nacionalne armije feldmaršal Halifa Haftar odbio je predlog generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da održi sastanak sa predsednikom Vlade Fauzom Saradžom u Ženevi, javila je „Al DŽazira“, pozivajući se na diplomatske izvore u SB UN.

Halifa Haftar (Foto: Jutjub)

Kako navodi izvor katarske televizije, predsednik Vlade u Tripoliju, sa kojim je Gutereš održao sastanak u četvrtak u Tripoliju, pristao je da se sastane sa feldmaršalom uz uslov da se obustave borbe.

„Međutim, Haftar je odbio taj predlog", naglasili su diplomate.

Osim toga, televizija ukazuje da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Libiji Gasan Salame upoznao Savet bezbednosti da je sastanak u Bengaziju Gutereša i Haftara bio „razočaravajući“, dok se feldmamaršal ponašao „drsko“. Emisar UN, prema tvrdnjama „Al DŽazire“, izrazio je zabrinutost da bi „sukobi mogli da se prošire za predele Tripolija, na druge delove zemlje“. On je takođe potvrdio da ostaje u Libiji kako bi „doneo odluku o mogućem sazivu“ Opštenacionalne libijske konferencije pod okrilje UN koja je zakazana za 14-16. april u Gadamesu.

Ranije je na kraju zatvorene vanredne sednice SB UN o Libiji koju je sazvala Velika Britanija izražena zabrinutost situacijom u toj severnoafričkoj državi. Haftar je pozvan da izbegava oružani konflikt i ukazao na to da „vojno rešenje konflikta ne može biti“. Sastanak je trajao dva sata na kojem je preko video-linka iz Tripolija govorio Salame.

U međuvremenu, Libijska nacionalna armija je saopštila da su ušli u predgrađe Svani, na jugozapadu Tripolija. Vojska Haftara vodi ofanzivu na Tripoli istovremeno iz više pravaca. 

Oko Tripolija raspoređene su i snage Haftarovih protivnika.

O napredovanju 4. divizije Republikanske garde SAA kod Alepa čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA