Najnovije

NAJVEĆA TAJNA AMERIČKE VOJSKE: "Nevidljivog" su ipak videle srpske rakete! Dosad neviđeni snimci iz ozloglašenog bombardera (VIDEO)

Na video materijalu u nastavku teksta se vide kadrovi iz kabine (kokpita) američkog strategijskog bombardera B-2. Materijal je načinjen u avionu koji se nalazi u okviru 13.bombarderske eskadrile iz sastava 509.operativne grupe, stacionirane na aerodromu Vajtman, Misuri SAD.

Kadrovi iz kabine (kokpita) američkog strategijskog bombardera B-2 (Foto: Jutjub)

B-2 je najmoderniji strategijski bombarder u sastavu RV SAD. NJega je razvila i proizvela američka kompanija Nortrop Gruman.  Radi se o letelici kod koje je po prvi put primenjena šema “letećeg krila”. NJegova osnovna namena je proboj kroz savremenu PVO neprijatelja, i udari po ciljevima na zemlji pomoću konvencionalnog i nuklearnog oružja.

Za tu svrhu je u njegovoj konstrukciji upotrebljena nova tehnologija koja mu omogućava da bude “nevidljiv” za neprijateljske radare. Vrednost refleksije ovog aviona je nepoznat podatak, ali se smatra da se kreće u rasponu od 0,0014 m² do 0,1m². Sa cenom od 2,13 milijarde američkih dolara po jedinici, spada u najskuplje avione na svetu. Ukupno je proizvedeno 21 “Duhova”.

Prva borbena primena ovih aviona je registrovana tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju. Računa se da su B-2 na  Srbiju i Crnu Goru “izručile” oko 600 visokopreciznih avio-bombi JDAM. Pod udarom ovih bombardera se našla i kineska ambasada u Beogradu prilikom čega je poginulo nekoliko novinara i civila.

Postoje za sada nepotvrđeni podaci da je PVO Vojske Jugoslavije uspela da obori jedan B-2 koji je pao na prostor Istočne Slavonije, sliv reke Save (Spačvanske šume).

Teroristi udarili na ruski bastion u Siriji, Hmejmim im je trn u oku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA