Najnovije

KINEZI NAPRAVILI ZMAJČINU OD TOPA: Obara i uništava sve što leti, a evo šta ovo oružje čini neuništivim

Izgleda da je protivavionski top predviđen za oklopno vozilo sa osam točkova, sa jednim 35-mm topom kao glavnim oruđem napada, izjavili su kineski vojni analitičari dajući na uvid fotografiju koju je objavila Narodna oslobodilačka vojska Kine (PLA).

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

Oružje je poslato na sveobuhvatnu vežbu koju je sprovela Vojna akademija PLA artiljerije i protivvazdušne odbrane, koja je počela 17. maja i trebalo bi da se završi u petak, prema dnevnom izveštaju PLA. Vei Dongku, vojni analitičar iz Pekinga, izjavio je u ponedeljak za “Global Tajms” da pojava oružja u dnevnom izveštaju ukazuje da je tehnologija sada sazrela i da je oružje možda već naručeno od strane kineske armije.

Jedna od prednosti oružja su njegovi točkovi, koji omogućavaju da novi samohodni protivavionski top ima veću mobilnost u poređenju sa onima koji su već u službi PLA i koriste gusenice, i pogodniji su za terenske operacije.

Visoka mobilnost takođe znači da oružje može pokriti širi spektar vazdušnog prostora, teže ga je detektovati i lakše je preživeti neprijateljske napade, primetili su analitičari. Izveštaj nije detaljno opisao oružje, niti je dao oznaku oružja.

Top je verovatno opremljen elektro-optičkim sistemom za lansiranje koji može da lansira 35 mm granate kako bi precizno presekao mete u vazduhu, uključujući bespilotne letelice i krstareće rakete, rekao je Vei.

Predmeti u vazduhu možda nisu jedini ciljevi novog oružja, rekao je Vei, ističući da ako je usmeren horizontalno, top takođe može da posluži kao veoma moćno oružje protiv zemaljskih ciljeva kao što su laka oklopna vozila i utvrde, bunkeri. 

Iran je spreman za rat. Pogledajte OVDE šta je poručio njihov šef diplomatije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA