Najnovije

JOŠ JEDAN VOJNI USPEH: Pogođen neprijateljski aerodrom!

Desetne civila je, kako se izveštava, povređeno 12. juna u raketnom napadu Huta na međunarodni aerodrom Abha u južnoj Saudijskoj Arabiji.

Huti u Jemenu (Foto: Jutjub)

Jemenski pobunjenički tim je rekao da je njegova raketna snaga pokrenula "krstareću raketu" na strateškom aerodromu, koji ima veliki vojni deo. Portparol grupe je rekao da "napredni američki sistemi protivvazdušne odbrane" raspoređeni unutar aerodroma nisu mogli presresti projektil.

"Krstareća raketa je direktno pogodila kontrolni toranj, što je rezultiralo njenim uništenjem", Brigadni General Jahija Sari, glasnogovornik Huta, izjavio je u kratkom saopštenju.

Suprotno tvrdnjama Huta, koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije saopštila je da je projektil pogodio dvoranu za dolazak na aerodromu, gde je ranjeno 26 civila, uključujući tri žene i dvoje dece. Većina povređenih civila tretirana je na licu mesta. Međutim, osmoro ih je prevezeno u obližnje bolnice.

"Hutijevska teroristička milicija koju podržava Iran, preko svojih medija, preuzela je punu odgovornost za ovaj teroristički akt koristeći krstareću raketu - za koju tvrde - što predstavlja jasno priznanje i punu odgovornost za ciljanje civila i civilnih mesta koja su predmet posebnih zaštita prema međunarodnom humanitarnom pravu, to može biti ratni zločin“, izjavio je u zvaničnoj izjavi glasnogovornik koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije, pukovnik Turki al Malki.

Pukovnik al Malki je rekao da stručnjaci koalicije sada rade na utvrđivanju tipa rakete koja se koristi u napadu na međunarodni aerodrom Abha.

Huti imaju evidenciju upotrebe precizno vođenog oružja. U 2017. godini iranska grupa izrazila je sumnju da je reč o iranskoj krstarećoj raketi Sumar na nuklearnoj elektrani Barakah u UAE.

Predstojeći sati će verovatno otkriti dodatne detalje o neobičnom napadu, što je još jedna demonstracija Hutijskih rastućih sposobnosti.

Šta je francuski predsednik MAkron poručio Putinu i Rusiji pročitajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA