Najnovije

PALA ODLUKA O GEJ BRAKOVIMA: Novi zakon šokiraće Srbe!

U Srbiji dve osobe istog pola i dalje neće biti u mogućnosti da sklope brak, ali će im biti priznata imovinska prava iz vanbračne zajednice. To, naime, predviđa najnovija verzija Prednacrta građanskog zakonika (GZ).

"Parada ponosa" u Beogradu (Foto: jutjub)

“Prednacrt GZ ne predviđa mogućnost sklapanja braka za istopolne partnere jer to nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se „brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom” - precizirala je profesorka Olga Cvejić Jančić, jedan od autora Prednacrta.

Zbog toga bi, kako je istakla, pre promene Ustava priznavanje prava na sklapanje braka osobama istog pola predstavljalo njegovo direktno kršenje.

“Međutim, za razliku od prethodne dve verzije, trećom verzijom Prednacrta predviđeno je priznavanje imovinskih prava koja proizlaze iz zajednice života dve osobe istog pola jer je predefinisana vanbračna zajednica” - napomenula je Cvejić Jančić.

Po najnovijoj definiciji, vanbračna zajednica je “trajnija zajednica života dva lica različitog ili istog pola (vanbračni drugovi) između kojih ne postoji bračna smetnja krvnog srodstva i nijedan od njih se ne nalazi ni u braku niti u zajednici života sa nekim drugim licem”.

Prema rečima profesorke Cvejić Jančić, to znači da se priznaju ograničena dejstva životnih zajednica istopolnih partnera, kao što je pravo na zajedničku imovinu, na međusobno izdržavanje i pravo na zaključenje imovinskog ugovora kojim bi uredili međusobne imovinske odnose, poput bračnog ugovora, koji je takođe definisan Prednacrtom GZ.

Međutim, kako je napomenula, ovim rešenjima nije isključena mogućnost da se posebnim zakonom, ukoliko dođe do promene Ustava, legalizuje pravo na sklapanje braka dve osobe istog pola i priznaju sva pravna dejstva koja iz toga proizilaze, odnosno koja su priznata supružnicima.

Ništa ni od priznavanja crkvenog braka

U najnovijoj verziji Prednacrta GZ odustalo se i od crkvene forme zaključenja braka, koji bi bio priznat kao i onaj zaključen pred matičarem. I u ovom slučaju ograničenja postavlja Ustav Srbije, koji predviđa da se brak sklapa pred nadležnim državnim organom.

“Sklapanje braka u verskoj formi je dozvoljeno, bilo pre bilo posle sklapanja građanskog braka, ali brak sklopljen samo u crkvenoj formi ne bi imao dejstva” - naglasila je Cvejić Jančić.

Zašto se Srbi, plaše Vučića, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS