Najnovije

RADUN DIGAO UZBUNU OD RANOG JUTRA: Odluka je doneta u Vašingtonu! Pozicija Srbije jača svakim danom! (VIDEO)

Politički analitičar Branko Radun izneo je svoja zapažanja o ostavci premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, koju je podneo u petak.

Politički analitičar Branko Radun (Foto: Jutjub)

Ostavka Haradinaja je pozitivna jer je on blokirao odnose ne samo na relaciji Beograd - Priština već i u celom regionu. To je, ističu politički analitičari, dokaz da Haradinaj nije tako nedodirljiv kao što se u svojoj aroganciji predstavljao.

“Ovo znači da se stvari menjaju iz korena, i da je to odluka doneta u Vašingtonu zato što je on prepoznat kao prepreka regionalnoj stabilnosti i nekoj vrsti kompromisa. Tako da je on kao problem zapravo prepušten Haškom tribunalu koji je instrument za rešavanje američkih problema, a Haradinaj očigledno više nije deo rešenja, već deo problema”, rekao je Radun.

Ukazuje da je ovo pozitivna vest, zato što je on blokirao odnose ne samo na relaciji Beograd – Priština, već i u celom regionu, i da je zapravo on bio izvor kako političke, tako i svake druge nestabilnosti.

“NJegov odlazak blagotvorno će delovati na ceo region jer će oslabiti preterane ambicije Albanaca i one će se svesti na nešto manju meru”, dodao je Radun.

“Haradinaj jeste imao podršku nekih krugova na Zapadu, ali je očigledno da i drugi krugovi imaju ozbiljne zamerke na takvo njegovo ponašanje i to mu nisu zaboravili, tu negde i jača pozicija Beograda i Srbije prema Zapadu i Istoku”, kazao je Radun.

Prema njegovim rečima Srbija u očima drugih postaje stvarno značajniji faktor zato što je pokazala da taj avanturizam Albanaca ne vodi ničemu.

Objašnjava da su Sjedinjene Američke Države uvek imale vodeću ulogu u pregovorima, jer mi zapravo uvek pregovaramo sa Amerikancima, ne pregovaramo sa Albancima, i da će ovim spletom okolnosti biti otvorene nove mogućnosti za stabilizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Srbija jeste ključni faktor na Balkanu, jer se ništa na Balkanu ne može rešiti bez podrške Srbije i njenog uključivanja u to”, zaključio je Radun.

Pročitajte OVDE šta Nemci kažu o ostavci Ramuša Haradinaja.

Izvor: Pink/Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA