Najnovije

MIRAŠEVI RASKOLNICI TUŽE GEORGIEVA I SPC: Milogorcima smeta Srbija i pesma "Tamo daleko"!

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu CG protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pevača Vlada Georgieva.

Vlado Georgiev na koncertu u Herceg Novom (Foto: Jutjub)

Crnogorski pokret naveo je da je da prijavu podneo zbog krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore i krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske

Na manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novom, tokom koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju", Georgiev je pevao "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

"Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pesme 'Tamo daleko' i 'Crna Gora i Srbija to je jedna familija', koje su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji", poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Kažu da je "poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu 'Tamo daleko' po Srbiji, pevao stihove 'Tamo daleko, daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija'".

"Ovaj put je, pevajući o Srbiji 'kraj mora', jasno, u pregejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pesme kaže 'daleko od mora'", stoji u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Naknadni pokušaji da se, kako poručuju iz CP, relativizuje odgovornosti samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije.

"Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao 'srpski grad'", poručuju iz CP.
    
Očekuju da će Tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi.

"Iako nam iskustvo govori da se Tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima", navode u Crnogorskom pokretu.

Pozivaju državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove MCP.

Prijavu je najavilo i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Pročitajte OVDE šta je Vlado Georgiev rekao o najavljenoj tužbi zbog pesme “Tamo daleko”.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA