Najnovije

MOŽDA SU "NEVIDLJIVI" ALI ČUĆE SE DALEKO: Evo kakve rakete će posedovati ovaj neverovatni ruski lovac!

Ruska korporacija „Taktičko raketno naoružanje“ sprema gotovo 14 projekata koji se tiču razvoja vazduhoplovnog ubojnog naoružanja za „nevidiljivi“ Su-57. Paralelno se radi na svim klasama vođenog naoružanja, od kojih najveću pažnju privlače rakete “vazduh-vazduh”. Ove rakete će ovom avionu omogućiti ostvarivanje totalne dominacije u vazdušnom prostoru

Su-57 (Foto: RIA)

Na kraju Međunarodnog avio-kosmičkog sajma MAKS-2019 organizovan je brifing, na kome se brojnim novinarima obratio Boris Obnosov. Ovaj čovek je generalni direktor korporacije „Taktičko raketno naoružanje“ ili ruska skr. – KTRV. On je širi auditorijum upoznao sa radom ove korporacije.Tokom svog izlaganja je obratio pažnju na trenutne projekte koji se nalaze u fazi realizacije, ali i na perspektivne planove. Pre svega je bilo reči o glavnim tendencijama kada je u pitanju dalji razvoj savremenog oružja taktičke namene. Najviše se govorilo o opremanju novog lovca Su-57.

Svi koji se bave ovim veoma ozbiljnim, i sa tehnološke strane izuzetno zahtevnim i složenim poslom, se trude da njihovi konačni proizvodi imaju što veći domet, vrhunske parametre preciznosti i otpornosti na protivelektronsko ometanje, male gabarite, i što manju težinu. Ovde treba uzeti u obzir i još jedan izuzetno važan kriterijum, a to je da konačni proizvod mora da zadovolji optimalni odnos između konačne cene i efikasnosti. A kada je KTRV u pitanju tu je sve u apsolutnom redu.

Najvažniji cilj pronalaženje optimalnog odnosa između cene i efikasnosti

Što se tiče cene naoružanja tu su najskuplje vođene rakete koje se odlikuju izuzetnom preciznosti svog dejstva. Tako na primer, najnovija modifikacije vođene protivbrodske rakete H-35 koja je teška 600kg, košta nekoliko desetina miliona rublji. Jedna raketa H-35 je u stanju da pogodi i potopi brod deplasmana 5,000 tona sa verovatnoćom od 0,7-0,8. Međutim, ako se lansiraju dve rakete ovog tipa, one će u gotovo apsolutnom procentu da ostvare ovaj zadatak.

U ovom slučaju se najbolje vidi odnos „cena-efikasnost“. Dve rakete koje su plaćene nekoliko miliona američkih dolara, mogu da potope savremeni ratni brod koji zna da košta 1,5 milijardu dolara. Šteta koja se tom prilikom neprijatelju nanosi je čak 500-700h veća od uloženog novca u dve rakete H-35.

Važno je naglasiti da kategorija brodova koja po svom deplasmanu ne prelazi 5000 tona se u ogromnom procentu (i do 80%) nalazi u ratnim mornaricama širom sveta. Na ovaj način kriterijum „cena-kvalitet“ još više dolazi do izražaja.

Novinare koji su se okupili na brifingu, interesovalo je šta ova korporacija radi kada je u pitanju naoružavanje novog ruskog lovca pete generacije Su-57. Posebno što je oko ove teme u poslednje vreme bilo dosta raznih nagađanja, protivrečnosti i sl.

Prvi čovek KTRV je rekao da je po ovom pitanju sve u najboljem redu. Korporacija je realizovala 14 u potpunosti novih modela vazduhoplovnih bombi i raketa. Svi ovi projekti, ili makar njihove velika većina, se u ovom momentu nalaze u završnoj fazi testiranja.

Međutim, o tome za sada nije moguće detaljnije govoriti. Zašto? Pa iz prostog razloga što se isti nalaze u režimu stroge vojne tajne. Pre otprilike godinu dana, Obnosov je reka, da realizacija projekata iz sfere raketnog naoružanja za novi ruski lovac ide svojim utabanim tokom. Ovim povodom se oglasio i ruski vice-premijer Jurij Borisov. On je nedavno rekao da je sa projektima razvoja novih tipova raketa koje će se kačiti u unutrašnje boksove lovca Su-57, sve u najboljem mogućem redu.

Projekti koji će ući u naoružanje novog ruskog višenamenskog lovca

Tu pre svega treba staviti protivbrodsku raketa H-35UZa ovu raketu je i prvi čovek KTRV rekao da će biti sastavni deo arsenala „nevidljive“ 57-ice. Istina, ova raketa nije nešto potruno novo. Ona predstavlja duboku modernizaciju postojećih raketa koje se nalaze u operativnom naoružanju ruskog ratnog vazduhoplovstva. Međutim, konstruktorima je pošlo za rukom da za čak 2h uvećaju njen efektivni domet koji sada iznosi 260km.  Istvoremeno oni su uspeli da smanje njene gabarite i masu bojeve glave. Poboljšan je i domet samonovađene radarske glave koja navodi raketu u završnom delu njene putanje. NJena radarska glava sada može da prepozna svoj cilj na daljini i do 50km. U celini gledano radi se o potpuno novom oružju u odnosu na svog prethodnika.

Jedan od najvažnijih atributa ove rakete je njena izuzetno niska putanja leta. Ova raketa bukvalno „proleće“ kroz talase jer leti na svega tri metra visine iznad površine mora. Masa parčadno-razorne bojeve glave probojnog tipa dostiže 145kg. NJena eksplozija prilikom prodiranja u trup broda može da uništi plovilo čiji deplasman dostiže 5,000 tona.

Još jedna raketa koja će se sigurno naći u arsenalu višenamenskog lovca Su-57 je model H-59MK2. Radi se o raketi klase „vazduh-zemlja“ i spada u oružje srednjeg dometa. U potpunosti je napravljena po metodologiji tzv „stelt“ tehnologije. Dakle, kada govorimo o ovoj raketi treba naglasiti da je izuzetno komplikovana njena radarska detekcija.Projektovani domet dostiže 500 km, a karakteriše je izuzetno visoka preciznost dejstva. Naime, ova raketa će na maksimalnom dometu imati odstupanje svega 3-5 metara od cilja.

Raketa klase vazduh-zemlja H-59MK2, u stvari predstavlja radikalno modernizovanu koncepciju protivbrodske rakete H-59MK „Ovod-MK“. Ova raketa je namenjena za uništavanje nepokretnih kopnenih ciljeva, kao što su veći objekti i infrastrukura neprijatelja. Opremljena je različitim tipovima sistema sa upravljanje, kao što je inercijalni sistem navođenja sa kojim je integrisan opto-elektronski blok i sistem satelitske navigacije GLONASS. Kod nje je u potpunosti primenjen princip „ispali i zaboravi“. Prilikom svog krstarenja, raketa koristi izuzetno nizak profil leta.Pored probojno-rušeće bojeve glave H-59MK2 može da bude opremljena i kasetnom bojevom glavom. Ona se primnjeuje za uništavanje većih skupina neprijateljske žive sile i oklopne tehnike.

Planovi korporacije raketa klase „vazduh-vazduh“

Lovački avioni pete generacije Su-57 će u svom naoružanju klase vazduh-vazduh imati novu raketu oznake R-37M (RVV-BD). Ova raketa po današnjim standardima spada u oružje ekstremno velikog dometa. R-37M je dugačka 4,06 metara i teška više od pola tone. Maksimalni domet rakete je 300+km (eksportna modifikacija do 200km), dok se zona uništenja po visini nalazi u prostoru od 0,015-25,000 metara. Ona na svojoj putanji ostvaruje brzinu koja je 6h veća od brzine zvuka. Karakteriše je i izuzetno snažna parčadno-razorna bojeva glava koja potencijalnom cilju ne ostavlja nikakvu šansu za preživljavanje. U završnom delu svoje putanje na cilj se navodi pomoći aktivne radarske glave za samonavođenje. Ona ima sposobnost zahvata cilja na daljini 40-50km (sistem ispali i zaboravi).

R-37M je raketa velikog dometa koja definitivno spada u najbrže projektile takvog tipa u svetu, jer će moći da ostvari hiperzvučnu brzinu leta (6 maha). Ona je sposobna da uništi ogroman dijapazon različitih vazdušnih ciljeva kao što su lovački avioni, jurišni avioni, bombarderi, krstareće rakete i helikopteri, u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), i bez obzira na obim i intenzitet elektronskog ometanja od strane neprijatelja. Pored Su-57 ove rakete će moći da nose i lovački avioni 4 i 4++ generacije kao što su pre svega MiG-31, ali i Su-27 i Su-35.

Dalje, tu se nalazi i raketa srednjeg dometa koja nosi oznaku K-77M. Ovde se najverovatnije radi o dubokoj modernizaciji rakete RVV-AE. Ceo projekat nosi ime „Izdelie 180“. Procene su da će ova raketa biti jedan od najboljih proizvoda ruske konstruktorske misli kada je u pitanju raketna tehnologija. K-77M će omogućavati obaranje visokomanevrišućih ciljeva na daljinama i do 180km, a pogoniće je nabojno mlazni motor.

U domaćim medijima smatraju da ova raketa ima potencijal da ruskom ratnom vazduhoplovstu obezbedi totalnu vazdušnu dominaciju, jer njene letno-tehničke i taktičke karakteristike neće imati premca u odnosu na svoju konkurenciju.

Što se tiče raketa kratkog dometa klase „vazduh-vazduh“ Rusi rade na dubokoj modernizaciji rakete R-73 (RVV MD) koja će kao i u prethodnim slučajevima biti potpuno novo oružje u odnosu na svoje prethodnike. U odnosu na američki nalog AIM-9X Sidewinder, rusku RVV MD će krasiti veća manevarbilnost koje će dostizati opterećenje i do 40 G. Ovo će biti postignuto ne samo na uštrb aerodinamičke savršenosti rakete, nego i integracije dodatnih gasodinamičkih mlaznica koje će omogućiti „oštro“ skretanje rakete pri velikim brzinama leta.

Ovde je važno napomentuti da ruske konstruktore čega ozbiljan rad na usavršavanju samonoveđene bojeve glave koja će upravljati ovom raketom. Amerikanci u ovom času imaju veoma kvalitetno rešenje koje je bazirano na matrici 128h128 koja se sastoji od velikog broja infracrvenih fotoprijemnika. Naime, ovako koncipirana bojeva glava je veoma otporna na ometanje od strane neprijatelja. Ostaje nada da će inženjeri KTRV uspeti da izađu sa sličnim ili čak još boljim rešenjem u odnosu na Amerikance.

Hiperzvučna raketa „Kinžal“ će takođe biti u naoružanju Su-57

U arsenalu lovca pete generacije Su-57 se može naći i perspektivna protivradarska raketa H-58UŠKЭ (TP), koja nije namenjena isključivo za uništavanje radarskih kapaciteta, nego se može upotrebiti i protiv zemaljskih ciljeva koji ne emituju radio-talase. Tu se nalazi i univerzalna supersonična raketa kratkog dometa H-38M, koja se može primeniti protiv ciljeva različitog tipa (zemaljski, pomorski, vazdušni).

H-38M je u odnosu na bazičnu verziju H-38 pretrpela brojna tehnička unapređenja. Posebno je unapređen pogonski blok rakete tj. raketni motor koji je praktično 2 h uvećao njen operativni domet koji sada umesto 40km dostiže celih 70km. Urađene su i tehničke korekcije u izgledu rakete koje se tiču dodavanja fiksiranih zakrilaca, kao i smanjenja njenih ukupnih gabarita.

Izvesno je i da će novi ruski lovac biti ospoboljen da upotrebljava i hiperzvučnu raketu velikog dometa klase „vazduh-more/vazduh-zemlja“ – „Kinžal“. On će pored specijalno modernizovanog lovca-presretača MiG-31K biti još jedna platforma koja će u svom naoružanju imati ove rakete.

Uznemirujući snimak kako Kurdi likvidiraju Turke, možete pogledati OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA