Najnovije

RUSI ODLUČILI, SRBIJA DOBIJA NUKLEARNI CENTAR: Ruska državna korporacija u razgovoru sa srpskim ministrom!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora ruske državne korporacije "Rosatom" Nikolaj Spaski razgovarali su o perspektivama saradnje Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović (Foto: jutjub)

"Popović i Spaski potvrdili su spremnost obe strane da sarađuju u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije na teritoriji Republike Srbije. Popović je naveo da će se ovaj centar zasnivati na najsavremenijim tehnologijama koje postoje u oblasti mirne upotrebe atomske energije", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će s takvim centrom Srbija sasvim sigurno postati lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima, kao što su medicina, poljoprivreda, industrija, razvoj novih materijala.

Popović je izrazio uverenje da će ovaj centar biti baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u oblasti nuklearne energije, ali i mesto gde će se obučavati kadrovi iz celog sveta.

Popović je istakao zadovoljstvo tempom razvoja međudržavnih odnosa Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koja se ostvaruje kroz saradnju s državnom korporacijom „Rosatom“.

Zamenik generalnog direktora „Rosatoma“ Nikolaj Spaski istakao je da Srbija i Rusija imaju dugu i bogatu tradiciju saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i izrazio zadovoljstvo činjenicom da dve zemlje posle više od 30 godina obnavljaju saradnju u ovoj oblasti.

Spaski je ocenio da ta saradnja, sa jedne strane, doprinosi obnovi naučne baze Srbije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a sa druge strane, ima ogroman komercijalni i ekonomski značaj za Srbiju, dodaje se u saopštenju.

Kako su Mađari ismejali Srbe prilikom odluke o postavljanju spomenika Nikoli tesli, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA