Najnovije

OVO SU TRI HRIŠĆANSKE RELIKVIJE KOJIH MILO ŽELI DA SE DOČEPA! NJihova vrednost je neprocenjiva, a čuva ih SPC u Crnoj Gori!

Na Cetinju se nalaze tri velike hrišćanske svetinje, a upravo su one jedan od ključnih razloga zašto Milo Đukanović sramnim Zakonom o slobodi veroispovesti želi da preotme imovinu i svetinje SPC.

Milo Đukanović udario na imovinu SPC (Foto: Jutjub)

Relikvije imaju nemerljivu vrednost, o čemu je svojevremeno govorio i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, navodeći da su Malteški vitezovi samo za jednu od njih nudili čak 150 miliona dolara.

U Cetinjskom manastiru, naime, čuvaju se ruka Sv. Jovana Krstitelja, ruka koja je krstila Isusa Hrista i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, odnosno deo krsta na kojem je razapet Isus Hrist, a u zgradi Vladinog doma u Plavoj kapeli je ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Tri velike hrišćanske relikvije prešle su dug istorijski put do Cetinja. Od Jerusalima, preko Carigrada stigle su u posed krstaških vitezova Sv. Jovana Krstitelja koji su ih prilikom svojih pohoda zaplenili. U početku su se nalazile na Rodosu, a zatim od sredine 16. veka na Malti. 

U vreme Napoleonovih ratova general Malteškog reda predao je svetinje na čuvanje ruskom caru Pavlu I Romanovu 1799. godine. Svetinje su čuvane na dvoru Romanovih u Petrogradu sve do revolucije 1918. godine, kada ih je iz Rusije iznela Marija Fjodorovna, majka imperatora Nikolaja II i odnela ih u Kopenhagen.

Pred kraj života predala ih je ruskom mitropolitu Antoniju Hrapovickom, koji je svetinje preko Berlina doneo u Beograd. Tada su predate na dar kralju Aleksandru Karađorđeviću u znak zahvalnosti ruskog naroda i ruske crkve za prijem velikog broja izbeglica iz Rusije.

Svetinje su čuvane u kraljevskom dvoru u Beogradu do 1941. godine, kada ih je kralj Petar II s patrijarhom Gavrilom Dožićem ostavio upravi manastira Ostrog na čuvanje.

Iz Ostroga svetinje su 1952. godine prenete u državni trezor. Iz trezora ruka Sv. Jovana Krstitelja i deo Časnog Krsta predate su tadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Danilu Dajkoviću u Cetinjski manastir, a ikona Presvete Bogorodice Filerimose 1978. godine predata je Narodnom muzeju na Cetinju gde se i danas nalazi.

Ove svetinje se ubrajaju među najveće hrišćanske relikvije i nalaze se u zlatnim ramovima, ukrašenim dijamantima, brilijantima, rubinima i safirima.

Protojerej Velibor DŽomić izjavio je ne tako davno da vlasnici tri hrišćanske svetinje koje se čuvaju na Cetinju nisu ni država Crna Gora, niti hrišćanski svet, već Mitropolija crnogorsko primorska. 

DŽomić je potvrdio da je svetinje u Crnu Goru 1941. godine doneo kralj Petar II Karađorđević i poklonio ih Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u manastiru Ostrogu.

“Primio ih je iguman ostroški Leontije u prisustvu patrijarha srpskog Gavrila. Čuvane su u Ostrogu sve do 1952. godine kada su izuzete u jednom krivičnom postupku. U depou Sekretarijata unutrašnjih poslova su držane do 1978. godine kada su čestica Časnog Krsta i desnica Svetog Jovana vraćene Mitropoliji, a ikona Bogorodice Filermose je tada privremeno, tako je navedeno u aktu, poverena Narodnom muzeju.

U Crnoj Gori godinama unazad traje kamanja vlasti i takozvane Crnogorske pravoslavne crkve da se tri hrišćanske relikvije predaju u trajno vlasništvo države Crne Gore.

Pročitajte OVDE kako crnogorske vlasti planiraju da otmu 650 pravoslavnih crkava i manastira.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA